Ezzel a módszerrel a műanyag palackok 97 százaléka újrahasznosítható!
Írta:

Ezzel a módszerrel a műanyag palackok 97 százaléka újrahasznosítható!

Elképesztően sikeres a skandináv ötlet.

 

Sokak szerint a környezetvédelem unalmas, fel sem figyelnek arra, ha a tévében vagy a rádióban erről esik szó. Mivel lehetne motiválni az embereket? Pénzzel. Naná! Egy norvég szervezet, az Infinitum munkatársai nemcsak hogy tudják ezt, hanem zseniális modellt dolgoztak ki arra, hogyan működhet ez a gyakorlatban is.

 

A séma röviden a következő: ha megvásárolunk egy műanyag palackos terméket, mondjuk egy ásványvizet, akkor járulékos költséget kell fizetnünk. Ez palackonként nagyjából 35-85 forintnyi összeget jelent. A pénzt azonban nem veszítjük el, csupán egy időre „letétbe helyezzük”, és amikor visszavisszük a kiürült műanyag palackot a megadott boltok, benzinkutak bármelyikére, akkor a vonalkód leolvasása után visszakapjuk a palack árát. Ilyen egyszerű!

 

A kidolgozott modell ráadásul nemcsak a vevőknek jó, hanem az ilyen visszaváltó helyek tulajdonosai is kapnak valamennyi pénzt minden újrahasznosított palack után, sőt vannak olyan tulajdonosok, akik szerint a rendszer megnövelte a bolt forgalmát is.

 

A módszer lehetővé teszi, hogy a Norvégiában keletkező műanyag palackok 97 százalékát újrahasznosítsák, így pedig kevesebb mint egy százaléka végzi a környezetben. Emellett az újrahasznosított műanyag olyan magas minőségű, hogy 92 százalékát ismét lehet palackként használni.

 

Ez azért is kimagasló eredmény, mert a világszerte használt műanyag palackok 91 százalékát nem hasznosítják újra, emellett évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Az Egyesült Államokban a palackok újrahasznosításának aránya nagyjából 30 százalék, az Egyesült Királyságban pedig ez a szám valahol 20 és 45 százalék között mozog – írja a Dívány.hu .

 

A rendszer bevezetése óta az Infinitumot számos más ország is megkereste, és bizony ideje is világviszonylatban akcióba lépni a műanyag hulladékok ellen. Az Infinitum becslése szerint ugyanis ebben az évben mintegy 150 000 palackot nem fognak visszaváltani – márpedig ha ezt megtennék, 5600 háztartásnak elég energiát spórolnának meg.

 

Te mit gondolsz erről a módszerről? Szerinted működne Magyarországon is?

  • 825 2019. április 04 Életmód 2019. április 04.

    Facebook Comments