Magasabbra küldték a Nemzetközi Űrállomást
Írta:

Magasabbra küldték a Nemzetközi Űrállomást

Ráadásul nem is egyszer, hanem rövid időn belül kétszer is. Mi lehet ennek az oka?

 

Hat asztronautával a fedélzetén több mint négyszázezer kilométerrel felettünk kering a Nemzetközi Űrállomás, vagyis március 26-tól már 409,35 kilométeres magasságban kering a Föld körül.

 

Az űrállomást 1200 méterrel emelték feljebb, méghozzá az orosz Progressz MSZ-10 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével – közölte a Moszkva melletti Földi Repülésirányítás Központ.

 

A pályakorrekció abszolút tervezett volt, és a tájékoztatás szerint egy teherhajó érkezése miatt volt erre szükség. Azt tervezik ugyanis, hogy április negyedikén az ISS-hez küldik a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Progressz MSZ-11-es teherszállító űrhajót – írta a hvg.hu.

 

Érdekesség, hogy egy hónap alatt kétszer módosították a Nemzetközi Űrállomás pályáját. Legutóbb február 26-án: akkor 1,6 kilométerrel emelték meg.

 

Mint azt fent már említettük, az ISS-en jelenleg hat űrhajós tartózkodik, két orosz: Oleg Kononyenko és Alekszej Ovcsinyin, három amerikai: Anne McClain, Nick Hague, valamint Christina Koch, továbbá a kanadai David Saint-Jacques.

 

Forrás: hvg.hu

  • 741 2019. április 03 Külföld 2019. április 03.

    Facebook Comments