Ha azt hitted, már nincs új a nap alatt: új békafajt fedezett fel egy magyar kutató
Írta:

Ha azt hitted, már nincs új a nap alatt: új békafajt fedezett fel egy magyar kutató

A cuki kis lény a levelibékák családjába tartozik, és nagyon aprócska.

 

 

Egy teljesen új, eddig ismeretlen levelibékafajt fedezett egy magyar kutató által vezetett csapat Brazíliában. Az aprócska állatot a Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőben azonosította Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója és csapata – írja az MTI. A nemzetközi együttműködésben egy brazil egyetem (Universidade Estadual de Santa Cruz) munkatársai vettek részt a magyar csapat mellett.

Az újonnan felfedezett béka a levelibékafélék családjába (Hylidae) tartozik, és a Phyllodytes amadoi nevet kapta Jorge Amado brazil modernista író után. Szép nevén kívül azért is különleges, mert mindössze 2 centiméteres hosszúságával ő a nemzetség legkisebb faja. A több mint sikeres expedíció során a kutatók még érintetlen esőerdőfoltokat jártak be, ismeretlen békák után kutatva. Ezt az apróságot az atlanti esőerdő egyik élőhelyfoltján találták meg: a Phyllodytes amadoi kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő.

A múzeum közleménye arra is kitér, hogy a kétéltűek az egyik legsérülékenyebb állatcsoport, és az eddig leírt több mint 7500 faj legalább felének csökkennek az állományai, egyharmadukat kihalás fenyegeti, sőt mára mintegy 200 olyan fajról lehet tudni, amely végleg eltűnt, élőhelyeik tönkretétele vagy rejtélyes betegségek terjedése miatt. Ennek ellenére szerencsére még mindig vannak ilyen nagyszerű felfedezések, amikor új fajok kerülnek elő olyan területekről, amelyek nehezen hozzáférhetőek vagy ritkán kutatottak.

  • 771 2017. október 31 Külföld 2017. október 31.

    Facebook Comments