Elképesztő felfedezés: 60 ezer maja építményre bukkantak a dzsungelben
Írta:

Elképesztő felfedezés: 60 ezer maja építményre bukkantak a dzsungelben

Az elmúlt 100 év legfontosabb felfedezése lehet.

 

Könnyű azt hinni, hogy a 21. századra a bolygónk minden zegét-zugát ismerjük, ám ez nem csak az óceánok mélyére nem igaz, de még a felszínre sem. Ennek igencsak ékes példáját adták kutatók Guatemalában: egy különleges technológia segítségével akkora, egykor maják által lakott terület romjait azonosították, ami többszöröse az eddig ismertnek. A speciális lézeres LIDAR technológia segítségével 800 négyzetmérföldnyi területet térképeztek fel és ezen az óriási területen közel 60 ezer (!) építményre bukkantak.

Ezek a hatalmas városok úgy maradhattak eddig észrevétlenek, hogy az őserdő dús növényzete teljesen benőtte őket az évszázadok, sőt, ezredek alatt: az óriási esőerdei fák akár egy hétméteres piramist is simán „elnyelnek”. Az új lézertechnológia viszont áthatol a növényzeten, így rajzolta ki, mi lehet az átláthatatlan zöld rengeteg alatt. Így derült ki, hogy a Dél- és közép-amerikai dzsungelek az ősi maja civilizáció piramisait és egykori városait rejtik, és az is, hogy a maja civilizáció jóval nagyobb és fejlettebb volt annál, mint amit eddig gondoltak róla. Ha beigazolódnak az új feltételezések, akkor a korabeli Egyiptommal és Kínával lehet egy szinten emlegetni, ami teljesen rácáfol az eddigi feltételezéseinkre.

Amit eddig maja városoknak hittünk, az a legújabb kutatás szerint pusztán a városközpont lehetett, Tikal például háromszor-négyszer nagyobb is lehetett az eddigi feltételezésnél, a lakossága pedig az eddig feltételezett 60 ezer főnél jóval nagyobb, akár negyedmilliós is lehetett. A LIDAR-képek utakat, lakóházakat, palotákat, városfalakat rajzoltak fel a térképre, az erődítmények komoly harcászati képességekre utalnak, a felfedezett csatornák pedig fejlett mezőgazdaság meglétét feltételezik.

A munka nagyobbik része azonban még csak most kezdődik: a régészeknek keresztül kell küzdeniük magukat az őserdőn, mert ha tényleg beigazolódik, hogy ősi maja városok romjait találták meg, az az utóbbi 100 év legfontosabb felfedezése lehet.

  • 814 2018. március 30 Külföld 2018. március 30.

    Facebook Comments