A világ legnagyobb hullámsírját fedezték fel az Égei-tengeren
Írta:

A világ legnagyobb hullámsírját fedezték fel az Égei-tengeren

A felfedezés átírhatja a történelemkönyveket!

 

 

Felfedezhették a Földközi-tenger legnagyobb hullámsírját a Fúrni-szigetcsoport közelében, ezzel ez a térség lehet a világ ókori hajóroncsokat legsűrűbben megőrző helyszíne. Az elmúlt alig 3 évben összesen 58 hajó maradványait találták meg a térségben, ami kimagaslóan nagy szám: ezt megelőzően összesen 180 dokumentált hajóroncsól tudtak a görög felségvizeken, az új felfedezés ezt a számot a harmadával növelheti. A hajóroncs csoport első darabjait 2015 decemberében fedezte fel egy görög és amerikai búvárokból álló csapat. Ekkor 3 nap alatt 22 korábban nem dokumentált hajóroncsot találtak a török partok közelében. 2016-ban további 23 hajóroncsot azonosítottak be, azóta pedig még 13 hajóroncsot találtak. Ezek között 2500 éves hajómaradványok is vannak, de a 20. századig minden korszakból találtak hajókat. A legtöbb roncs a görög, a római és a bizánci időkből való.

Az, hogy itt ilyen nagy koncentrációban hevernek elsüllyedt hajók a tengerfenéken, több dologra is enged következtetni. Peter Campbell, az amerikai székhelyű RPM Nautical Foundation alapítvány feltárási program társigazgatója azt mondja, a Földközi-tenger különböző pontjait az ókorban összekötő, újonnan azonosított hajózási csomópontról lehet szó. Mert bár a Fúrni-szigeteken az ókorban nem volt fontosabb település, valószínűleg fontos horgonyzó és navigációs pont lehetett. Campbell szerint a rossz időjárás lehet az oka, hogy ilyen nagy számban süllyedtek el hajók egyetlen térségben: arrafelé gyakoriak a hirtelen és erős széllökések, sok a tengeri áramlat, a partok sziklásak, az átjárók pedig szűkek, így a felkészületlen hajósokat könnyen érhette meglepetés.  A későbbi korokban pedig a szigetcsoport kalózok fészkének számított, így a most megtalált hajók egy részét valószínűleg kalózok süllyeszthették el.

A görög régészeti hivatal vezetője, Jeórjisz Kucuflakisz azt is bejelentette, hogy több teljesen érintetlen hajóroncsot is találtak, amit a fosztogatók nem raboltak ki. Ezek jellemzően 60 méternél mélyebb vizekben vannak, így a jó állapotban maradtak fent. A roncsok legnagyobb részén amforákat találtak, de az ókori világban használatos egyéb tárolóedények maradványai mellett a búvárok lámpákat, főzőedényeket és horgonyokat is felfedeztek. Eddig összesen több mint 300 régiséget hoztak a felszínre. A megtalált amforákból arra következtetnek, hogy a hajók főként bort, étolajat, halszószt, esetleg mézet szállíthattak. A teljes feltárás a következő évek feladata lesz.

  • 690 2018. október 22 Külföld 2018. október 22.

    Facebook Comments