Heti menőség: könyvtárat alapítottak a kidobott könyvekből a kukások
Írta:

Heti menőség: könyvtárat alapítottak a kidobott könyvekből a kukások

Már 4750 kötetből áll a könyvtár.

 

Aki szeret olvasni pontosan átérzi, milyen kár minden egyes szemétbe került könyvért. Úgy tűnik, az ankarai szemétszállító társaságnál többen is vannak ebből a fajta fanatikusból, mert egy túlzás nélkül rendkívüli ötlettel álltak elő: összegyűjtötték, amit a szemétben találtak és könyvtárat alapítottak belőle. A török kukások egyetlen könyvről sem mondanak le, a használhatatlan példányok polcul szolgálnak a jó állapotban lévőknek. A kölcsönző  a kukások pihenőhelyeként funkcionáló téglagyárban nyílt meg és már 4750 kötetből áll.

Itthon az ehhez legközelebb álló megoldás a bizonyos fővárosi kerületekben megtalálható könyvmegállók, amik gyakorlatilag zárt könyvszekrények. Ide mindenki betehet és kivehet könyveket, ám ez sajnos nagyon kevés helyen elérhető.

A török kukásoknak ugyanakkor nem ez az első különleges projektje. 11 zenerajongó zenekart alapított, és az összes hangszerük a kidobott fém tárgyakból és törött szemetesekből áll – írja a Contextus. Nagyon reméljük, hogy egyszer a magyar kollégáik is elirigylik legalább az egyik ötletet!

  • 1103 2018. március 14 Külföld, Kultúra 2018. március 14.

    Facebook Comments