5 dolog, ami popkulturális ikonná tette Stephen Hawking-ot
Írta:

5 dolog, ami popkulturális ikonná tette Stephen Hawking-ot

Fogadások, házibuli, filmszerep? Még ezekből is tanulhatott tőle a világ.

 

Múlt héten, 76 éves korában elhunyt korunk minden kétséget kizáróan legnagyobb elméleti fizikusa, Stephen Hawking. Hawking egyetemista kora óta ALS-ben, egy gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, ami a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. Kezdetben még bottal járt, de 1969-ben végleg tolókocsiba kényszerült, a bénulás elhatalmasodása után pedig a védjegyévé vált fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudott már csak kommunikálni. Bár az orvosok csak pár évet jósoltak neki, ő több, mint öt évtizedig élt együtt a betegségével, ezzel a világ leghosszabb ALS túlélője volt.

Az “asztrofizika popsztárját” egyértelműen a testi és szellemi képességei közötti éles kontraszt tette ilyen széles körben ismertté, és bár nem szerette a médiafelhajtást, mindig megragadta a lehetőséget, hogy a szélesebb tömegekkel is megszerettesse a tudományterületet, ami éltette. Munkásságának fő célja az einsteini fizika nehéz testek által létrejött gravitáció szabályainak összeegyeztetése az – attól markánsan eltérő szabályokkal működő – részecskefizikával. Ha ezt a két területet sikerülne egy közös elmélettel összevonni, az lehetne a „Mindenség elmélete”. Ezen kívül is számtalan, alig felfogható elméleti területtel foglalkozott: fekete lyukak, nagy bumm, húrelmélet, időutazás. A hétköznapi emberek viszont nem erről, hanem elképesztő vagányságáról ismerték. Íme az az 5 dolog, ami miatt Hawking a valaha volt leglazább zseni.

Fogadásokat kötött. Rengeteget. Ezekből 4 lett világhírű, pedig a négyből hármat elvesztett. Fogadott fekete lyukra, a gravitációs hullámokra, a Higgs-bozonra, ráadásul mindig vicces tétekkel. Volt amikor a Penthouse és egy vicclap volt a tét, máskor egy baseball enciklopédia, és mindig örömmel teljesítette a vesztes kötelességét, hiszen így is a tudományt szolgálta az elért eredmény.

Gyerekkönyveket írt. Lucy lányával közösen a gyermekekkel is próbálta megszerettetni a fizikát. A George-sorozatban nem csak úgy magyarázta el a legbonyolultabb elméleti fizikai kérdéseket, hogy a 8-10 évesek is megértsék, de úgy, hogy mindenki azonnal fizikus akarjon lenni. A sorozatot (George titkos kulcsa az univerzumhoz, George kozmikus kincsvadászata, George és a Nagy Bumm) a kritikusok egyenesen úgy jellemzik, hogy Harry Potter mágia helyett tudománnyal.

Rendszeres visszatérője volt az Agymenők című sorozatnak. Az elmúlt 11 évben hétszer is feltűnt a szintén elméleti fizikusokról szóló sitcomban, ahol természetesen önmagát alakította. Ezen kívül szerepelt több közkedvelt szériában is az évek során: a Simpson családban, a Futuramában és a Star Trek: Az új nemzedékben is voltak jelenetei.

Remek humora és öniróniája volt. Amikor rájött, hogy a fekete lyukak eseményhorizontja körül mégsem úgy történnek a dolgok, ahogy addig gondolta, képes volt kiállni a világ elé, és azt mondani: bocs, tévedtem. Önmagával kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Az embereket lenyűgözi a kontraszt a fizikai és a szellemi képességeim között. Nos, az tényleg egyértelmű, hogy testileg rokkant vagyok. Hogy zseni vagyok-e, az már sokkal inkább vitatható”. Amikor pedig a New Scientist egy interjúban megkérdezte tőle, hogy mire gondol a nap nagy részében, azt válaszolta: „A nőkre. Megfejthetetlenek.”

Házibulit tartott időutazóknak. Egészen sajátságos módon akarta bizonyítani az időutazás létét vagy nem létét: 2012 júliusában tartott egy házibulit, amire a meghívót csak jó 3 évvel később tette közzé. A bulira senki nem ment el, így bebizonyítottnak tekintette, hogy az időutazás nem lehetséges.

  • 1291 2018. március 19 Külföld 2018. március 19.

    Facebook Comments