EU-török megegyezés: bevándorlási adok-kapok

EU-török megegyezés: bevándorlási adok-kapok

Több mint egy hete megállapodott az Unió és Törökország a legégetőbb menekültügyi kérdésekben, de hogy ez mire jó és kinek? Ennek próbáltunk utánajárni.

 

Hatékony megoldás évek óta nincs az Európába vágyakozó ismeretlen tömegek megállítására vagy kezelésére, és az égetően sürgős megoldással is már legalább egy éves csúszásban van a kontinens. A másfél héttel ezelőtt nagy nehezen megszült modellel viszont koránt sincs megoldva a helyzet. Az Eu vs Törökország csúcson mindenki próbálta a lehető legmesszebb tolni magától a probléma kezelésének terhét, a törökök pedig megszabták ennek az árát.

A másfél hete kialkudott modell lényege a következő: minden újonnan az Unió területére lépő illegális menekültet azon melegében visszatoloncol az Unió Törökországba. A visszatoloncoltak ezzel bekerülnek az európai menekültügyi struktúrába, amit a tervek szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága fog felügyelni. (Fog…) Viszont korai még az öröm: ugyanezen a csúcson megállapodtak, hogy cserébe a visszatoloncolásért, a törökök ideküldhetnek ugyanannyi náluk lévő szír menekültet, mint amennyit visszavesznek. Hogy ennek így mi értelme? Semmi. Az elképzelés szerint ez azért lesz jó az Uniónak, mert akiket illegális határátlépésen érünk, azok tejesen ismeretlen hátterű emberek, akik még az együttműködés szikráját sem mutatják. Szemben a törököktől kapottakkal, akik már bekerültek az ottani ellátórendszerbe, és így ellenőrizhető a hátterük. A török ellátórendszer meg ugye messze földön a makulátlanságáról híres.

A legoptimistább remények szerint ez a módszer sikeresen juttatja el az üzenetet mindenkihez, hogy nem éri meg vagyonokat kifizetni az embercsempészeknek. A tény viszont az, hogy Törökország egyéb előnyöket is élvezhet mostantól. A csúcs eredményeként az EU megnyitotta a csatlakozási tárgyalások gazdasági fejezetét előttük, és ha teljesítik a vízumliberalizáció mind a 72 feltételét, akkor 2016 júniusára kikerülhetnek a kötelező vízumeljárás alól. Vagyis állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Unióba.  Amire a brit válasz: ha a törökök be, ők ki. Régóta lebegtetik az Unióból való kilépésről tartandó népszavazást a brit politikusok, ám az állás eddig 50-50% volt az ellenzők és a pártolók között. Bezzeg ha 72 millió török vendégmunkás kerül a rendszerbe! Ez végképp a kilépés gondolatát támasztja alá a brit választókban.

A megállapodás szövegében ezen kívül sok apró finomság is van: hogy azzal kezdjem, amihez a legtöbb közünk van: Orbán Viktor elérte, hogy a korábbiakhoz képest nem keletkezik új kötelezettsége a tagállamoknak további menekültek befogadására (ezzel meg is akasztotta a megegyezés folyamatát pár napra, de akkor is). Ez azért fontos, mert a tervezet szerint 18 ezer embert kell a kvóta alapján elosztani, 54 ezer embert pedig önkéntes alapon vállalnak fel az erre hajlandó országok. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez 4-5 országot jelent a gyakorlatban. Ha elérjük ezt a 72 ezres létszámot, majd újabb tárgyalás jön…

Meg persze deklarálták a menekültügyi infrastruktúra felállítását, bővítését is; az EU elvárja, hogy Törökország jobban teljesítsen a joguralom, demokrácia, alapvető szabadságjogok és véleményszabadság terén. És egyszer majd az Unió migrációs politikája és a dublini rendelkezések is felül lesznek vizsgálva. Az Ausztrál modellt viszont, akik nemes egyszerűséggel visszafordítják a partjaik felé tartó csónakokat, nem fogadták el. Mondjuk Ausztráliába a hivatalos adatok szerint majdnem két éve nem jutott be illegális bevándorló…

  • 1179 2016. március 30 Külföld 2016. március 30.

    Facebook Comments