Okosvárost épít a semmi közepén Bill Gates
Írta:

Okosvárost épít a semmi közepén Bill Gates

A Microsoft atyja a világ első, minden szempontból „okos” városát tervezi megépíteni Arizonában.

 

Egy olyan ember, aki forradalmasított, sőt, létrehozott egy egész iparágat, nyugdíjas korában sem tud otthon pihenni. Legalábbis Bill Gates biztosan nem. A Microsoft alapítója 62 évesen talán élete legnagyobb projektjébe vág bele: egy teljesen új várost szeretne felépíteni Arizona államban. Nem arról van szó, hogy fejlesztene kicsit egy már meglévő környéken, hanem felvásárolt egy több mint tízezer hektáros területet, ahová egy csúcstechnológiás várost épít. A helyszínválasztást többen furcsállják, hiszen Arizona állam sivatagos és az időjárás is elég szélsőséges, ám pont ezért potom pénzért (80 millió dollárért, ami Gates szintjén nélkülözhető összeg) jutott a területhez. A környéken ráadásul több komolyabb naperőmű is található, amikkel elég jól meg tudnák oldani a majdani város energiaellátását.

Na de lássuk a terveket: a majdani település Belmont néven épül fel Phoenix szomszédságában, és ebben a városban minden csúcstechnológiás lesz. Világszínvonalú kommunikációs hálózatot építenek, modern közművekkel, autonóm járművekkel, saját adatközponttal. Az Index azt írja: a területen körülbelül 1500 hektáron lesznek irodák és boltok, 190 hektáron iskolák, és körülbelül 80 ezer lakásnak jut hely. Munkahelyeket például a legmodernebb gyártói- és szállítási technológiákkal dolgozó cégek biztosítanak majd, a közlekedés legmeghatározóbb eleme pedig a (még szintén csak papíron létező) I-11-es főút lesz, ami Las Vegassal kötné össze a majdani várost.

Azért egyelőre még senki ne rohanjon letenni az első részletet, mert még az első kapavágások sem történtek meg, ám ha a milliárdos filantróp komolyan gondolja a projektet, nem csodálkoznánk, ha pár év múlva már épületek állnának a most még sivár területen. A város terve egyébként már nyilvánosságra került, úgyhogy indulhat is az álmodozás:

DN-nZUhV4AABGf0

 

  • 803 2017. november 22 Külföld 2017. november 22.

    Facebook Comments