Illegalitásba kerülhet az óvszer Oroszországban

Illegalitásba kerülhet az óvszer Oroszországban

Az orosz importembargo újabb termékre lehet érvényes: az óvszerekre.

Meglepő nyilatkozat hagyta el Gennagyij Onyiscsenko, a volt orosz tisztifőorvos száját: azt javasolta, vegyék fel a tiltólistára a drága nyugati óvszereket és a külföldi gyártású gyógyászati eszközöket is. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium egészen pontosan azzal indokolta az importtilalomra vonatkozó javaslatot, hogy „az óveszerkorlátozás fegyelmezettségre nevelné az embereket és megdobná a születési rátát.” Onyiscsenko az állami RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva még azt is hozzá tette: az oroszok a lépés után szigorúbban és körültekintőbben választanának partnert. Értjük ugye? Az óvszer az egyetlen kerékkötője a századfordulós romantikus-bukolikus boldogságnak.

A javaslat az óvszerek mellett a röntgen gépek, ultrahangos készülékek, defibrillátorok, inkubátorházak és egyéb orvosi felszerelések (kötszerek, orvosi maszkok, mankók, protézisek és ortopéd cipők) behozatalát is korlátozná, a hivatalos indoklás szerint ezeket a hazai ipar támogatása miatt. Onyiscsenko viszont ezekkel a termékekkel nem olyan szigorú, mint az óvszerekkel. Mint mondta: ezek hiánya csak rontaná az egészségügyi ellátás színvonalát, míg ha nem lenne elég óvszer, az arra késztetné a felhasználókat, hogy alaposabb megfontolás után válasszák meg szexuális partnereiket.

Mindezt akkor, amikor Európában egyedüliként Oroszországban növekszik egyre a HIV-fertőzöttek száma. És akkor, 2015-ben, amikor Vadim Pokrovsky, az orosz AIDS-központ vezetője szerint nem lenne összefüggés az óvszerimport korlátozása és a HIV terjedése között, mivel „a diákok és az alacsonyabb jövedelműek amúgy sem engedhetik meg maguknak a drága nyugati óvszereket”. Ezek után tényleg nem maradna más lehetősége szegény oroszoknak, mint a hosszú, megfontolt, szűzies jegyesség után nekilátni a nemzet gyarapításásnak 4-5-6 gyerekkel. Hogy  a gyereknevelés drágább móka, mint a külföldi óvszer? Semmi sem tökéletes.

fotó:upload.wikimedia.org

  • 1249 2015. augusztus 11 Külföld 2015. augusztus 11.

    Facebook Comments