Olasz desszertkülönlegességek sok fagylalttal

Olasz desszertkülönlegességek sok fagylalttal

Az idei második hőhullámig kellett várnunk, hogy kipróbáljuk minden ételek legfinomabbikát, a konyhaművészet értelmét, a fagyival töltött brióst.

 

Fagyi briósban. Ennyi. Nem is kéne tovább ragoznom ezt a témát, annyira magáért beszél. De mivel egyelőre nem árultam el, hogy hova kell menni ezért a mennyei eledelért, hát íme: van a Váci utcában egy pici, ehte olasz fagyizó: a Gelati & Co. ami pont azt tudja, amit egy ilyen helytől várhatunk: szuper fagyizó, ahol mindent megtalálsz, amit a desszertek terén egy olasz helytől elvárhatsz. Ennek a kínálatnak egy szelete a fentebb emlegetett brioche con pistacchio, vagyis a pisztáciafagyival töltött briós, ami egy eredeti szicíliai édesség. Házi briósban házifagyi, pisztácia darabokkal. Más megközelítésben: egy gigaméretű fagyiburger, ami értelmet ad a napnak.

Emlékszünk arra a részre a Jóbarátokból, amikor Rachel kettőt lapoz a szakácskönyvben, Joey pedig a tőle megszokott lelkesedéssel eszi a végeredményt? „A sodó jó, a lekvár jó, a hús jó.” Ez jutott eszembe, amíg ettük a fagyis brióst a Gelati teraszán. A házilag sütött, foszlós, puha, enyhén sós briósba nyomnak bele két tekintélyes lapát pisztáciafagyit. Így a két íz harmóniája, a semlegesebb buci, és a fagyik között is kiemelkedő, pisztácia darabokkal dúsított mennyei krém alkot gyilkos kombinációt.

Az egyetlen nehézséget az jelenti, hogy gyorsan kell enni, mert könnyen olvad, és a folyós fagyi szottyadt briósban már nem az igazi, de nézzétek csak a képet: szerintünk megéri.

 

  • 1587 2015. augusztus 12 Gasztronómia 2015. augusztus 12.

    Facebook Comments