Kihaltnak vélt kengurufaj egyedét találták meg Indonéziában
Írta:

Kihaltnak vélt kengurufaj egyedét találták meg Indonéziában

Eddig egyetlen példányt látott az emberiség, amit felfedezője gyorsan le is lőtt.

 

A kengurukról mindenkinek Ausztrália, és a legismertebb nyugati szürke óriáskenguru jut eszébe, pedig a kengurufélék családjába több állat is tartozik. Bár sok fajuk kihalt már, szerencsére még ma is több tucatot lehet megkülönböztetni, és úgy tűnik, még annál is egyel többet, mint eddig hittük.

Történt ugyanis, hogy egy amatőr biológus, Michael Smith a nyugat-pápuai Wondiwoi-hegységben egy évtizedek óta kihaltnak hitt állatra bukkant. A fán lakó kenguru első pillantásra a majom és a medve kereszteződésének tűnhet, pedig valójában az erszényesek közé tartozik, a kenguru és a wallaby közeli rokona. Első, és mostanáig egyetlen észlelője Ernst May, a világ egyik elismert evolúciós biológusa volt, aki 1928-ban fedezte fel az állatot a nyugat-pápuai Wondiwoi-hegység magasan fekvő erdeiben. May lelőtte az állatot, a bőrét pedig elküldte a londoni Természettörténeti Múzeumnak. Ezt követően soha senki sem találkozott többé ezzel a fajjal, így sokan biztosra vették, hogy azóta kihalt. A Global Wildlife Conservation nevű természetvédelmi szervezet a világ 25 legkeresettebb eltűnt faja között tartotta számon, ám mégis idén nyárig kellett várni míg valaki ráakadt.

A faj azért maradhatott rejtve eddig az emberiség szeme elől, mert 1500-1700 méteres magasságban él a Wondiwoi-hegységben, ahová az áthatolhatatlanul sűrű bambuszerdő miatt még a helyi vadászok sem merészkednek fel. Smith viszont felment, és meg is találta, amit senki más nem. A brit férfi 30 méteres magasságban pillantotta meg az állatot egy fa lombjai között, és az általa készített fotók alapján színre és egyéb jellemzők alapján is megegyezik a londoni múzeumban őrzött bőrrel. A begyűjtött ürülékminták elemzése még folyik, így teljesen biztosan még nem lehet megmondani, hogy valóban az eltűnt állatot sikerült megtalálni, de a kutatók nagyon reménykednek.

Összesen tizenhét fán lakó kengurufaj és alfaj ismert, többségük Ausztráliában és Új-Guineán él, ám egyik sem olyan rejtélyes, mint amelyik Wondiwoi erdeiben él. Sőt, külön érdekesség, hogy amilyen veszélyeztetett és ritka a legtöbb kengurufaj, a nyugati szürke óriáskenguru egyáltalán nem is veszélyeztetett. Ausztráliában például még kengurukolbászt is lehet kapni!

(qz.com)

  • 771 2018. október 11 Külföld 2018. október 11.

    Facebook Comments