A Mátyás-templomról áradozik a Huffington Post újságírója
Írta:

A Mátyás-templomról áradozik a Huffington Post újságírója

Barbara Falconer Newhall szerint is mindenkinek látni kell a Mátyás-templomot.

 

„Velencének ott a Szent Márk-székesegyház, Londonnak a westminsteri apátság, Moszkvának a Szent Bazil Székesegyház, Párizsnak a Notre Dame. A maga nemében mindegyik gyönyörű, impozáns, lenyűgöző épület” – kezdi cikkét a Huffington Post újságírónője, Barbara Falconer Newhall. Majd gyorsan hozzáteszi, hogy persze, ez mind szép és jó, de olyan kivételes építményt, mint a budapesti Várnegyedben található Mátyás-templom, még nem látott (pedig azt gyanítjuk, hogy nem keveset utazgatott már a világban).

 

A templom Szent István idején épült, 1015-ben, majd lerombolták, újraépítették, megsérült, renoválták. Építészeti stílusokon át formálódott, így román és gótikus jegyeket is visel magán. Eredetileg a Budavári Nagyboldogasszony nevet kapta, a Mátyás-templom nevet a 19. században vette fel, és régen királyok koronázási helyeként is működött.

 matyas_templom_2

Az újságírót a gótikus boltívek és oszlopok mellett a belső motívumok, a népművészeti és szecessziós elemek is lenyűgözik. Majd a cikk vége felé megjegyzi, hogy a Mátyás-templom tényleg egyedi a világon, és mindenkit arra biztat, látogasson el ide, töltsön el itt egy délutánt – mi csak egyetérteni tudunk vele!

 

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/entry/budapests-matthias-church-gothic-with-a-splash_us_58d858a1e4b0f633072b391e

  • 1196 2017. április 03 Külföld 2017. április 03.

    Facebook Comments