Boldogság, gyere haza…

Boldogság, gyere haza…

Az Eurostat átfogó idei kutatásából ismét kiderült: nem az örök optimizmus a magyarok legfőbb erénye.

 

Egy ország boldogságának csak lazán van köze az adott ország relatív jólétéhez, ezt régóta tudjuk. E mellett ugyanilyen fontos befolyásoló tényező például a társadalmi különbségek rendszere: a kis társadalmi távolságú országokban (tehát ahol kisebb a különbség a szegények és a gazdagok között) boldogabbak az emberek. Az általános statisztikák ugyanakkor a gazdasági és társadalmi helyzetet pusztán gazdasági-pénzügyi szempontok, mint pl. GDP alapján mérik.

elégedettségfotó: ec.europa.eu , Az általános megelégedettség és a GDP viszonya az egyes EU országokban.

Mára azonban egyértelmű lett, hogy ez nem ad elég élethű mércét az emberek életkörülményeiről. A 2015-ös nyár Eurostat zászlóshajó kutatása „Quality of life in Europe – facts and views” címen éppen ezért 8+1 indikátor alapján vizsgálta az európai országok elégedettségét és jóllétét. A kutatásban megkérdezetteknek az életük legkülönfélébb területeit kellett osztályozniuk egy nullától tíz pontig terjedő skálán. A majdnem 270 oldalas publikációban a következő indikátorok szerint vizsgálták a tagországok és a többi európai ország elégedettségét:

1. Anyagi feltételek

2. Foglalkoztatás

3. Oktatás

4. Egészségügy

5. Szabadidő és társas kapcsolatok

6. Gazdasági és fizikai biztonság

7. A kormányzás és az alapvető jogok

8. Természetes és lakókörnyezet

+1. Összességében az élettel való elégedettség

eurostat

 

fotó: ec.europa.eu

A kutatásból kiderült: az uniós átlag elégedettség 7,1, azaz az átlagos uniós polgár inkább elégedett az életével. Magyarországon 6,2 pontos átlag jött ki a különböző pontszámok összesítésével. A megkérdezett magyarok a lakhatási körülményeikre 6,8 pontot, a munkába járás idejére 7,1, lakókörnyezetükre 6,5, a zöldterületekre és szabadidős lehetőségekre 6,2, munkahelyükre 7,1, időbeosztásukra 6,3 pontot adtak a lehetséges 10-ből. A legelégedettebb országok nem meglepő módon északon találhatók: a svédek és a finnek nem panaszkodnak. Ugyanakkor az is kiderül: az EU-n kívüli országok tökéletesen elvannak nélkülünk: a norvégok és a svájciak is az igen elégedettek közé tartoznak.

A különböző szempontok közül a családi és baráti kapcsolatainkkal vagyunk legelégedettebbek, és nem csak mi: EU szinten is ezt értékelték legmagasabb pontszámúra a megkérdezettek. A másik végpont pedig az anyagi helyzet és az időbeosztás: e szerint nem keresünk annyit, mint szeretnénk, és mint amit elfogadhatónak tartanánk, viszont az időnket sem tudjuk arra fordítani amire szeretnénk, mert mindig dolgozunk és ingázunk a munkahely és a lakás között.

A teljes kutatás itt található meg PDF formátumban, érdemes átböngészni, ha van rá időnk:

De ha ez túl soknak tűnik, akkor nézd meg az interaktív infografikát a http://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/qol/index_en.html címen. Ez segít elhelyezni magunkat az EU átlagban, és minden érdekesebb adatot közöl, ami a kutatásból kiderült.

 

  • 1475 2015. július 27 Külföld 2015. július 27.

    Facebook Comments