Miért kerültek óriási, színes betűk a Blahára?
Írta:

Miért kerültek óriási, színes betűk a Blahára?

A Blaha Lujza tér régen másabb, szebb és jobb volt – hirdeti az a színes betűkből álló, 3 dimenziós köztéri installáció, amit nemrég egy napra helyeztek ki a térre. Szabó Mátyás alkotása ezen kívül egy fontos évfordulóra is felhívja a figyelmet.

 

Ha gyakran jársz a Blahán, akkor talán te is láttad a térre egy napra kihelyezett színes, 3 dimenziós betűket. Ezek Szabó Mátyás kreativitását dicsérik, aki idén diplomázott a MOME tervezőgrafika szakának mesterképzésén. Mátyás diplomamunkájaként készítette el azt a köztéri installációt, aminek betűi a következő szöveget adták ki: „50 éve hogy Pest egy darabját vesztettük el”.

 

Az üzenet a Nemzeti Színház 50 évvel ezelőtti robbantására kívánta felhívni az emberek figyelmét, aminek 1908-1965 között a Blaha Lujza tér adott otthont. Az installáció mintegy 90 négyzetméteren helyezkedett el, megszervezése és megépítése pedig közel 300 órát vett igénybe.

 

„Célom egy évfordulós történelmi eseményre való figyelemfelhívás, emlékezés, mely álláspontom szerint erős kulturális és oktatási tartalommal bír. Az installációról és az azt megtekintő emberekről, illetve reakcióikról videófelvételt készítettem, melyet a diplomavédés keretében mutattam be” – árulta el Szabó Mátyás.

 

Az 50 éve installáció egyébként nemcsak az üzenete miatt kelti fel az emberek figyelmét, hanem azért is, mert a köztéri művészet egy új fajtáját képviseli: a tér újraértelmezésével kommunikációt hoz létre a város és az emberek között.

 

Így készült a rendhagyó alkotás a Blahán.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QTWYHlTTZwY

  • 1201 2015. július 25 Kultúra 2015. július 25.

    Facebook Comments