Magyar őstörténeti sírokat találtak – a Kaukázusban!
Írta:

Magyar őstörténeti sírokat találtak – a Kaukázusban!

Oroszország területén bukkantak rá vélhetően ősi magyar sírokra.

 

 

 

Azt, hogy mi magyarok keletről jöttünk, már általános iskolában tanítják. Ám hogy mi volt a honfoglalás előtt? Erről bizony elég kevés bizonyítékunk van. Éppen ezért nagy szám a Magyarságkutató Intézet legutóbbi felfedezése: valószínűleg a keleti magyar őstörténelemhez kapcsolódó sírokat tártak fel a Kaukázus észak-nyugati lábánál.

 

A feltárt sírok temetkezési szokásai és anyagi kultúrája (Ny-K tájolás, edények, fegyverek, köztük szablya, nyílcsúcsok), szoros kapcsolatot mutatnak az Etelközből ismert, 9. századi magyarnak meghatározott Subbotyici-régészeti temetkezési horizonttal, így a régészek joggal feltételezik, hogy a most feltárt sírok is az őseinkhez tartoztak. A lelőhelyen egyébként már korában is találtak néhány, a Kárpát-medencéhez köthető szórványleletet, például palmetta-mintás lemezes hajfonatkorongot, tarsolylemez-töredéket, aranyozott bronz keresztvasú szablyát, hasított palmetta-díszes övdíszeket.

 

“A kutatók a feltárt temetkezéseket sokrétű elemzésnek fogják alávetni (genetikai vizsgálatok, stronciumizotóp-elemzések, radiokarbon kormeghatározás), és a következő években a kutatást tovább kívánják folytatni a lelőhelyen. Az ásatás jelentőségét az adja, hogy a jelenlegi magyar régészeti kutatás számára többnyire fehér foltnak számító területen elsőként valósult meg közös magyar-orosz régészeti feltárás” – áll a közleményükben.

  • 564 2019. október 21 Külföld 2019. október 21.

    Facebook Comments