Nők a politikai felsővezetésben

Nők a politikai felsővezetésben

37 éves nőt választottak Róma polgármesterének.

 

 

Egyre több nő tudja felküzdeni magát a politikai elitbe. Míg 5-10 éve szinte csak Angela Merkel számított igazán befolyásos női politikusnak, addig idén egy nő, Hillary Clinton indul a Demokraták színeiben az USA elnöki posztjáért. De itt Európában is a nőknek áll a zászló: egy fiatal ügyvédnő, a 37 éves Virginia Raggi lett Róma főpolgármestere.

 

A feltűnően szép nő pusztán 5 éve politizál, és az 5 Csillag Mozgalom színeiben aratott elsöprő sikert. Virginia a szavazatok 67%-át kapta meg, így ő lett Róma első női polgármestere. 5 évvel ezelőtt még nem is gondolta volna, hogy egyszer a majdnem 3 milliós város vezetője lesz, ez idő tájt ügyvédként dolgozott. Elődje, Ignazio Marino korrupciós és maffiavádak miatt volt kénytelen lemondani.

 

Ráadásul az ő győzelmével egy időben Torinóban is egy fiatal nőt, a 32 éves Chiara Appendino-t választották vezetővé. Úgy látszik a politikát is utoléri az „elnőiesedés”. Őszintén szólva, mi nem bánnánk. Ti el tudnátok képzelni Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettest Tarlós István helyén vagy az egykor közoktatásért felelős Czunyiné Bertalan Judit-ot kormányfőként? Egyelőre női miniszter sincs, de egy nap talán minket is utolér a változás szele.

 

  • 1247 2016. június 27 Külföld 2016. június 27.

    Facebook Comments