Elképesztő felfedezés: közel 60 érintetlen szarkofágot találtak Egyiptomban
Írta:

Elképesztő felfedezés: közel 60 érintetlen szarkofágot találtak Egyiptomban

Eddig ismeretlen temetkezési helyet találtak Kairótól 30 kilométerre.

 

Elképesztő felfedezést jelentett be az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács. A szakkarai nekropoliszban történő ásatások során 59 eddig ismeretlen, és teljesen érintetlen szarkofágot fedeztek fel.

A tökéletes állapotú fakoporsók három, 10-12 méter mély aknából kerültek elő. A 2500 éves szarkofágok a 26. dinasztia idejéből származnak és magas rangú emberek földi maradványait őrzik. A most feltárt 59 szarkofágban többek között papok, magas rangú tisztségviselők maradványait találták meg, illetve jelentős mennyiségű műkincset. A sírokban Szokar, az alvilág bejáratát őrző sólyomfejű isten, a temetkezéssel kapcsolatos egyik fő istenség 28 szobrát fedezték fel eddig, illetve megtalálták Nofertum 35 centiméter magas bronzszobrát is, amelyen az istenség fején lévő, koronaszerű lótuszvirágot drágakövek, vörös achát, türkiz, valamint lazúrkő díszíti.

A Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője azt is hozzátette: ez a felfedezés koránt sem jelenti az ásatások végét, sőt, reményeik szerint csak egy még nagyobb felfedezés kezdete ez. A most felfedezett műkincseket jövő évtől lehet majd megtekinteni a hamarosan megnyíló Egyiptomi Nagymúzeumban.

  • 1493 2020. október 12 Külföld 2020. október 12.

    Facebook Comments