Tárt karokkal várnak az európai egyetemek

Tárt karokkal várnak az európai egyetemek

Bár itthon úgy látszik, minél több középiskolás diák kedvét el szeretnék venni  a továbbtanulástól, van ahol szívesen látják a magyar diákokat. Külföldön.

A penzcentrum.hu szerint jelenleg is tízezernél is több magyar fiatal tanul külföldi egyetemeken, főiskolákon, az Engame Akadémia felmérése szerint pedig már minden ötödik középiskolás külföldi továbbtanuláson gondolkozik. Ha valamiben kiemelkedő vagy (vagy a gyerek az), akkor jó esély lehet külföldi ösztöndíjra. A rendszer a valóságban is hasonló a tinifilmekhez, de nem csupán a jól focizó ám szegény fiúk kaphatnak lehetőséget a továbbtanulásra. Az OKTV helyezettjeit is szokták például szeretni.

Ami a pénzt és a megélhetést illeti: a körkép nagyon vegyes. Norvégiában ingyenes a felsőoktatás (ők tudáslapú társadalmat építenek), de osztrák egyetemekre is olcsóbb járni, mint az itthoniakra. Angliában viszont átlagosan 9 ezer font (3,6 millió forint) a tandíj évente, az amerikai a csúcsegyetemeken pedig évi 60 ezer dollár is elmegy az önfenntartásra (16 millió forint). Jó hír viszont azoknak, akik szintén saját erőből boldogulnának a külföldi egyetemeken, hogy a legtöbb helyen diákmunkával fent tudják magukat tartani a hallgatók. Nyilván nem Oxfordról beszélünk, és nem lesz senkinek taxis törzskártyája ebből a bérből, de egy itthoni kolis színvonalat kint is fent lehet tartani.

Úgyhogy ha épp megszűnőben van a szak, amire mindig is vágytál, fel a fejjel. Minden megvalósítható, csak esetleg messzebb kell érte menni kicsivel.

  • 1222 2015. április 07 Külföld 2015. április 07.

    Facebook Comments