Viszlát Roaming!

Viszlát Roaming!

 Április elsején jelentette be a Vodafone, hogy bizonyos csomagokban ugyan, de megszünteti az Unión belüli roaming díjakat.

 

És ez nem áprilisi tréfa. Legalábbis a korlátlan telefonálást és üzenetküldést nyújtó Red csomagot választóknak. A most bemutatott Red Eu díjcsomagokkal pontosan úgy és ugyanannyiért tudunk telefonálni külföldről, mintha itthon lennénk, így a telekommunikációs ágazatban is  létrehozták a korlátlan Európa elképzelést. A szolgáltatás ugyanakkor (teljesen leforgalmazható) 9.990 és 14.990 forint között elérhető, így akár még azt is mondhatjuk, hogy beépítették az árba a külföldi telefonálást.

A Vodafone adatai szerint évente az ország fele utazik külföldre, többségében Európán belül, és a magyarok évente 35 millió napot töltenek el így az országhatárokon kívül. Az új csomagra előfizetők számára megszűnik az eddigi napijegyes rendszer, helyette korlátlanabb, kényelmesebb, ugyanakkor bizonyos esetekben mégis drágább megoldást nyújtanak. Az eddigi 990 forintos napijegyet sem szüntetik meg persze, és  mostantól nemcsak a Red, hanem más csomagokkal is igénybe vehető.

Az elgondolás ugyanakkor nem újkeletű és nem is forradalmi: az Unióban évek óta tervbe van véve a romingdíjak megszüntetése, azzal az elvi háttérrel, hogy a határtalan Európában miért is szabnánk korlátokat a telefonálásnak. A gyakorlatban ez egyelőre maximalizált, és egyre csökkenő roaming díjakat jelent: a hívásindítás az Európai Gazdasági Térség tagállamain belül jelenleg maximum 0.19 euró, a hívás fogadása 0.05 euró, áfa nélkül.

Ugyanakkor 2015-re megkérdőjeleződött az  egész külföldi díjszabás létjogosultsága és értelme, mind felhasználói, mind szolgáltatói oldalról. Egyre elterjedtebbek az internetkapcsolat alapú kommunikációs csatornák, gondoljuk csak a Skype-ra vagy a Viber-re, amik szükségtelenné teszik, hogy drága percdíjakért telefonáljunk haza. A free wifi ma már a legtöbb európai nagyvárosban alap, és ki fizetne ezreket egy hagyományos telefonhívásért, ha akár ingyen videotelefonálhatunk is helyette.

És hogy mi a helyzet a többi magyar szolgáltatónál? A Telenor különböző napi és hetijegyes csomagokban kínál kedvező roaming lehetőségeket: a legegyszerűbb napijegy itt is 990 forint, ám ez valójába 30 percet jelent, a 60 perces hetijegyet pedig 1990-ért adják. A T-Mobile-nál nem találtunk ilyen napi/hetijegyes rendszer, náluk a csomagtól és a kiegészítő szolgáltatásoktól függően 40-70 forint egy perc honvágy.

Összességében elmondható: havi egy tízesért korlátlanul (na jó, lebeszélhető havidíjjal) beszélgetni az Unióban király dolog, de hacsak nem járunk ki pár heti rendszerességgel, nem éri meg. Nyaralásról nem ejtünk meg több órás lelkizős hívásokat, a párnaponta esedékes „még élünk” bejelentkezés pedig minden más opcióval kevesebbre jön ki. De mint lehetőség vagy gondolatkísérlet abszolút bejön, bár váltani csak emiatt mi nem váltanánk.

  • 1840 2015. április 06 Belföld 2015. április 06.

    Facebook Comments