EU kontra Google

EU kontra Google

A Google versenypiaci fölénye új határozat elfogadására sarkallta az EP-t.

 

Az Európai Parlament egységes digitális piac megvalósítását sürgető határozatot fogadott el múlt héten, és ezzel összefüggésben javasolta az Európai Bizottságnak egy, a keresőszolgáltatásokat más kereskedelmi tevékenységtől szétválasztó szabályozás létrehozását. Az EP célja ezzel  a túl nagyra nőtt cégek piaci túlsúlyának mérséklése, és bár a határozat természetesen nem nevezi meg a Google-t, ám az európai piacot 90%-ban uraló amerikai óriás egyértelmű vesztese lehet egy ilyen szabályozásnak.

Az, hogy Brüsszel vizsgálódik a Google-lel kapcsolatban, nem újdonság: évek óta vizsgálják a mammutcég működését, mert kiderült: a Google csoport visszaél piaci túlsúlyával, a keresőszolgáltatásával úgy igyekszik kiszorítani  a versenytársait, hogy a keresési találatok között a saját szolgáltatásait javasolja elsőként.

Google-right-to-be-forgotten

fotó:searchengineoptimizations.co

Ezért aztán ha a Google nem változtat a módszerein, akkor ez a versenyellenes magatartás mindenképpen valamilyen intézkedést fog magával vonzani, legalábbis itt, Európában. Egy ilyenfajta szabályozásnak már az ötlete is heves ellenérzést váltott ki nem csak a Google-ből, de az amerikai törvényhozókból és az Egyesült Államok uniós nagykövetségéből is, akik felhívták a figyelmet egy ilyen döntés esetleges következményeire az Egyesült Államok és Európa közötti kereskedelemre.

  • 1227 2014. december 03 Külföld 2014. december 03.

    Facebook Comments