Ilyen lett az űrben termesztett saláta
Írta:

Ilyen lett az űrben termesztett saláta

Az űrhajósok tisztítókendővel törlik át az adagjukat fogyasztás előtt.

 

Egy hosszabb misszió esetén az űrhajósok egészsége szempontjából is nagyon fontos lehet, hogy ne csak előre csomagolt élelmiszereket fogyasszanak, hanem mondjuk friss zöldségek is kerüljenek a tányérjukra. Ezért telepítették a Nemzetközi Űrállomásra a Veggie névre keresztelt zöldségtermesztési rendszert, amelyben a világítás és az öntözés is megoldott – ennek segítségével sikerült az elmúlt években salátát termeszteni az űrben – írja a Szeretlek Magyarország.

 

A növényeket 33-35 napig hagyták növekedni, mielőtt leszedték őket, és állítólag a végeredmény tápanyagokban még gazdagabb lett, mint a Földön termelt verzió. Egy adagot az űrhajósok visszajuttattak bolygónkra, ahol alaposan megvizsgálták a tudósok az űrsalátát, és kiderült, hogy magasabb a nátrium-, kálium-, kén-, foszfor- és cinktartalma, mint a földi salátának.

 

Azonban, mivel melegebb, nedvesebb környezetben növekedtek, ezeken az űrsalátákon több baktérium is tanyázott, de az űrhajósok egyrészt tisztítókendővel törölték át az adagjukat fogyasztás előtt, másrészt a földi tudósok a vizsgált növényen nem találtak veszélyes kórokozókat.

 

És ha a NASA-t kérdezzük, ők nemcsak az űrkutatás, hanem az űrbéli zöldségtermesztés jövőjét tekintve is tele vannak tervekkel: szeretnének bordáskelt, wasabit, kelkáposztát és később paradicsomot, paprikát is termeszteni odafent.

 

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

  • 466 2020. március 17 Külföld 2020. március 17.

    Facebook Comments