Több mint 6000 éves „farmergatyát” találtak Peruban
Írta:

Több mint 6000 éves „farmergatyát” találtak Peruban

Az eddigi legrégebbi kék szövetnél 1800 évvel korábbi a mostani lelet, amire egy perui ásatáson akadtak rá.

 

Tudod, mi volt 6200 évvel ezelőtt? Egy dolog biztosan: a farmergatyák elődje már létezett! Hogy hol? Hát Dél-Amerikában. Egy perui ásatáson (egy Huata Prieca nevű, Peru tengerparti részén lévő régészeti lelőhelyen) találtak rá arra a szövetdarabra, amin kékfestés nyomait fedezték fel a kutatók. Az eddigi legrégebbi ilyen lelet az egyiptomiaktól került elő – ezt 1800 évvel előzi meg a mostani, perui „farmergatya”.

 F1.large_

Az is rendkívül izgalmas, hogy a színére hogyan jöttek rá (mert hát a farmer is kifakul, főleg 6200 év után). Amikor megtalálták, a szövetdarab az azt körülfogó kormos rétegek miatt teljesen feketének látszott, de az óvatos tisztításnak, na meg az elegyet alkotó komponensek elválasztására alkalmas folyékony kromatográfiai eljárásnak köszönhetően kiderült, hogy a kutatók a világ eddig felfedezett legrégebbi indigófestését tartják a kezükben. Micsoda érzés lehetett… és igen, ez valóban egy (divat)történelmi lelet!

 DSCN1439-1024x768

És még egy utolsó érdekesség: ez a perui indigó valóban indigócserjéből készült, a mai kék farmereket viszont már szintetikus festékkel színezik.

  • 1194 2016. október 11 Külföld 2016. október 11.

    Facebook Comments