Föld alatti sörvezeték?

Föld alatti sörvezeték?

Ugye, hogy a vezetékes víz milyen magától értetődő dolog a 21. században? De lehet ezt még fokozni: például mi lenne, ha ezeken a vezetékeken sör érkezne?

Brugge -ben most valami nagyon hasonló készül: földalatti sörszállító vezetéket terveznek, ami 6000 liter sört fog szállítani óránként. Belgium mindig is a söreiről volt híres, így aztán nem meglepő, hogy ez az ötlet is tőlük származik. Ugyanis arrafelé folyamatos problémát jelentenek a sörszállító kamionok, illetve a miattuk bedugult úthálózat.

Az ötletgazda, a De Halve Maan sörfőzde azóta küzdött szállítási gondokkal, hogy 2010-ben Brugge városhatárain kívül nyitott palackozó üzemet. Ezért aztán a városvezetéssel egyetértésben új utakra terelnék a sörszállítást: a föld alá. A mintegy 3 km hosszú csővezeték óránkénti 6000 liter szállítására lenne alkalmas, és a De Halve Maan sörgyártól fog húzódni egy onnan 4 km-re lévő egy palackozó üzemig. A sör körülbelül 15-20km/h-val utazik, és mindössze 10 perc alatt odaért az üzembe. És ne feledjük az ezáltal létrejövő új mértékegységet, a liter sör/órát.

 

Az ötlet mintha csak Willy Wonka fejéből pattant volna ki, de az tény: ha megvalósítják, a rendszer mintegy 500 tartálykocsitól szabadítja meg az utakat. (Márpedig úgy tűnik, megvalósítják, a vezeték építését még ez évben tervezik.)

Elkerülhetetlenül felmerülnek azonban olyan félelmek, hogy az emberek megpróbálják majd megcsapolni a vezetéket, de az alkotók biztosak benne, hogy a sör biztonságban lesz. “Ez erősebb, mint az acél cső. Tényleg nagyon erős. Biztosan vagyunk benne, hogy nem lesz szivárgás, vagy illegális csapolás a rendszeren.” – nyilatkozta a sörfőzde tulajdonosa Xavier Vanneste EuroNews-nak.

Szóval egyelőre tőlünk nyugatabbra se folyik ingyen sör a csapból, de egy csőtörésben bizonyára sokan reménykednek majd arrafelé.

bruges-beer-pipeline-header

fotó:http://cdn.firstwefeast.com/

  • 1805 2015. január 27 Külföld 2015. január 27.

    Facebook Comments