E-papír karkötő, a jövő divatékszere

E-papír karkötő, a jövő divatékszere

Soha le nem merülő, e-papír technológián alapuló dizájnerkarkötőt álmodott meg egy magyar tervezőcsapat.

Az ultramodern divatkiegészítő olyannyira nem merül le, hogy se aksi, se elem nem kell hozzá. A Liber8 csapata egy olyan technikai újdonságot talált ki ugyanis, ami hosszú távon az egész high tech világunkat befolyásolhatja. De hogy a témánál maradjunk: legújabb szerelmünk, az e-papír karkötő pont az, amit a neve sugall. Képzeljünk el egy kivitelezésben (és ha úgy döntünk, még a mintájában is) hasonló darabot, mint mondjuk a Freywille cég termékei. Ezek azonban nem egy előre festett/égetett/karcolt/formázott mintát ábrázolnak, hanem bármit, amit az úri kedvünk, vagy az aznapi hangulatunk megkíván. A karkötő maga ugyanis egy e-papír kijelző (igen, ez egyelőre fekete-fehér képekre korlátozza az álmainkat, de akkor is), ami egy okosmobillal és a rátölthető appal életre kel, és akár minden nap a szettünkhöz igazodik. És ami a legkirályabb részt illeti: bár a Tago Arc névre keresztelt darab nyilvánvalóan rendelkezik elektronikus alkatrészekkel, mégsem tud lemerülni. Soha.

https://www.youtube.com/watch?v=9wAle6Uc6Bc

Merthogy a Liber8 mérnökei egy nagyon okos és költségkímélő megoldással dolgoznak: ugyanaz a rendszer továbbítja a működéshez szükséges minimális áramot, mint a képi elemet. Ezt az teszi lehetővé, hogy a karkötő, a kijelző csupán a képek cseréjekor, tehát adatátvitelkor fogyaszt energiát, két változtatás között pedig gyakorlatilag alvó üzemmódban van, a megjelenített statikus minta pont annyira nem eszi a töltést, mintha oda lenne festve. (Hasonló elven működnek egyébként a passzív lopásgátló chipek is.) Az e-tintás kijelzők és a benne lévő NFC chip nagyon kevés energiát fogyasztanak, ezért nem kell semmilyen külső energiaforrás.

1507734_1583199055229129_3104616413042410445_n

fotó:.facebook.com/LIBER8Tech

Bár kétségkívül ez a cég különlegesebbik terméke, de ugyanezzel a technológiával digitális képkeretet is alkottak, a „Tago Frame”-et. (A tago egyébként a „tag on” kifejezésből jön.) A 2013-ban alapított cég célja megvalódítani a #NObutton #NOcord #NOcharge (se gomb, se vezeték, se töltés) elvet a jövő technológiájában. Remélhetőleg ki bírjuk várni amíg megvalósul: a kikstarter kampány pár héten belül indul, a tömeggyártást pedig az idei negyedik negyedévre tervezik. Szép lenne, ha 2015-ben már egy Tago Arc lehetne a fa alatt.

01

fotó:facebook.com/LIBER8Tech

 

  • 1943 2015. január 26 Tech/tudomány 2015. január 26.

    Facebook Comments