Feltalálták a vízben lebomló műanyagzacskót
Írta:

Feltalálták a vízben lebomló műanyagzacskót

Ez lehet a találmány, ami megmenti a földet.

 

Az elmúlt években hatalmas hangsúly került az ember által termelt elképesztő mennyiségű műanyagra és az ezzel okozott környezeti kárra. Ennek egy jelentős része származik a csomagolóanyagainkból, pedig annál szomorúbb kép nemigen van, mint egy fa, telis tele zacskókkal, amit a szél hordott rá, vagy egy nejlonszatyorban fuldokló teknős.

Bár a világ országai sorra szigorítják az egyszer használatos műanyag szatyrok a használatát, tekintve, hogy már most is mennyi van belőlük, fontos lenne, hogy ne gyártsunk több szemetet. Ezért annyira nagyszerű, amit chilei mérnökök bejelentettek: kifejlesztették a vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag bevásárló zacskót.

Roberto Astete és Christian Olivares, a chilei Solubags vezetői santiagói sajtóértekezletükön elmondták, hogy a zacskó titka az, hogy megváltoztatták a vízben oldódó polivinil alkohol (C2H4O)x kémiai képletét, így az új műanyag 5 perc alatt lebomlik a vízben! Összehasonlításként: a hagyományos műanyag szatyrok 150-500 év alatt bomlanak le, az új zacskó viszont segít megállítani a vízszennyezést. Ez a műanyag zacskó egy főzőedényben vagy a mosógépben is lebontható úgy, hogy nem keletkezik a környezetre káros anyag. Számos latin-amerikai ország már most érdeklődik a technológia iránt, mi pedig reméljük, hogy hatalmas siker lesz.

  • 729 2018. augusztus 08 Tech/tudomány 2018. augusztus 08.

    Facebook Comments