Android már a tévében is

Android már a tévében is

Az okosmobil, tablet, okosóra után már az okostévék képernyőjét is meghódítja az android.

 

Egy éve mutatta be a Google az Android tv-re optimalizált változatát, mostanra pedig megjelentek az első ilyen tévék a Sony, a Sharp és a Philips kínálatában. Tény, hogy eddig is láthattunk andoidos képernyőt, ezek viszont Google-támogatással bíró set-top boxból vagy androidos HDMI-stickból „jöttek”, nem a tv saját operációs rendszerei voltak.

A lényeg attól még ugyanaz: felismerve a klasszikus tévénézés gyenge pontját, hogy kapunk tartalmakat, ami vagy tetszik, vagy nem, de választani csak egy fix kínálatból lehet, az okostévék célja, hogy interaktívvá tegyék a tévézést/tévéhasználatot. Ehhez számos olyan szolgáltatást tettek elérhetővé immár a tv képernyőjén, amit a felhasználók jól ismernek a telefonjukról. A Google-fiókunkkal bejelentkezve egészen személyre szabhatjuk a tvnket: műsor- és alkalmazásajánlókat kapunk a korábban bármilyen eszközről végzett böngészéseink alapján, a rendszer ismeri a zenéket, amiket a Google Music szolgáltatással hallgattunk, és még Opera böngészőt is tettek a televíziókba. És igen, ha ez eddig nem lett volna evidens: ezekhez a szolgáltatásokhoz internetkapcsolatra is szükség van.

Amiért mi imádjuk (és igazából az összes androidos kütyüt), az az elképesztő kompatibilitás: az androidos tv például szinte bármivel irányítható: távkapcsolóval, telefonnal, kontrollerrel, a direkt hozzá gyártott touchpaddel, sőt még hangvezérléssel is. Soha többé nem kell felkelni a távirányítóért!

  • 1095 2015. október 07 Tech/tudomány 2015. október 07.

    Facebook Comments