Személyszállító drón épül Magyarországon
Írta:

Személyszállító drón épül Magyarországon

A magyar-amerikai fejlesztés több szempontból is a jövő közlekedési eszköze lehet.

 

Már biztosan te is láttál olyan filmeket, ahol természetes dolognak számít a repülő autó vagy taxi – gondolj csak az Ötödik elem című mozira –, a valóságban viszont még várat magára az ilyesmi. Könnyen lehet viszont, hogy már nem túl sokáig, ugyanis egy ideje már kísérleteznek olyan drónokkal, melyek képesek lehetnek embereket is szállítani.

 

A Skai nevű személyszállító drón is ilyen – a magyar-amerikai fejlesztésű járművet január 22-én mutatták be, és bizony érdemes lehet jól megnézni, mert ahogy a 24.hu írja, a jövő közlekedésének egyik alappillérévé válhat. Nemcsak azért, mert önvezető lehet, hanem azért is, mert elég környezetbarátra tervezik: hidrogéncellás motorjainak köszönhetően csak vízpárát juttat vissza a környezetbe.

 

A hidrogénmeghajtásért felelős Alaka’i nevű cég és a Jakabszállási repülőtér szomszédságában székelő Genevation Aircraft Kft közös projektjéből születő drón 500 kiló szállítására lesz képes, négy órán keresztül, pilótával vagy akár anélkül.

 

A próbakörökre még várni kell, mert hogy ez a jármű még nem tud felszállni, de a meghajtáshoz és az építéshez szükséges technológia már rendelkezésre áll. A repülni is tudó prototípus a tervek szerint 2023-ra készül el, és a két vállalat illetékeseinek célja, hogy nagy mennyiségben sorozatgyártható legyen – ezzel nem a repülőgépekhez és helikopterekhez, hanem az autókhoz téve hasonlóvá ezt az egyébként elég futurisztikus kinézetű találmányt.

 

Forrás: 24.hu

 

  • 542 2020. február 06 Tech/tudomány 2020. február 06.

    Facebook Comments