Megvalósuló futurisztika: a hajlékony képernyő

Megvalósuló futurisztika: a hajlékony képernyő

Bemutatjuk a 21. század talán legnagyobb technikai felfedezését.

 

Ugye milyen jó lenne, ha a méregdrága telefonunknak semmi baja nem lenne pár leejtéstől? Vagy ha a plazmatévét egyszerűen feltekerhetnénk és vihetnénk magunkkal, mint egy szőnyeget? Talán pár év múlva már nem csak sci-fikben fogunk találkozni a hajlítható képernyők és érintőképernyők technológiájával.

Screen-Shot-2013-03-12-at-16.55.29

fotó:static2.businessinsider.com

Az ezt lehetővé tevő, a tudományos világot szinte sarkaiból kiforgató anyag, ami az új szilícium lehet, a grafén, azaz egy speciális grafitlemez. Igen, ilyen egyszerű, ám az ördög itt is a részletekben rejlik.

Mi is az a grafén?

A grafén egy méhsejt szerkezetű szénatom rács, egy nanotechnológiai anyag, ami tulajdonképpen egy egyetlen atom vastagságú grafitréteg. Mint ilyet, valószínűleg mindannyian állítottunk már elő grafént tudtunkon kívül, amikor ceruzával írtunk, ám felfedezése, és tudományos leírása 2010-ben fizikai Nobel-díjat jelentett Andre Geimnek és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolovnak.

Ebből az értelmezhetetlenül vékony, egyetlen atomnyi rétegből pedig úgy lehet kijelző, hogy több grafénréteget használnak fel, leheletvékony, átlátszó műanyaglapokkal elválasztva. Maga a grafén tehát a hagyományos fém elektródák helyét venné át ezekben a kijelőkben. A Cambridge Egyetem és egy Plastic Logic nevű magánvállalkozás pedig már létre is hozta az első működő grafénkijelzőt! A prototípus egyelőre fekete-fehér megjelenítésre képes, egy e-könyv olvasóhoz hasonlítható talán, a felbontása viszont 150 ppi, ami egy kicsit jobb, mint az iPad 2-esé!

graphenedisplay

fotó:images.gizmag.com

A kereskedelmi felhasználás biztos nem várat soká magára, tekintve a több száz grafénnel foglalkozó kutatócsoportot és a több ezer szabadalmat világszerte. A Cambridge és a Plastic Logic közös kutatócsoportja pedig már egy éven belülre ígéri az első színes és mozgókép megjelenítésre is alkalmas modellt. Ehhez LCD és organikus LED technológiát terveznek használni.

465988e-i1_0

fotó:www.nature.com

Érdekességek a grafénról:

  • Geim és Novoszjolov úgy állítottak elő először grafénréteget, hogy egy speciális ragasztószalaggal tépkedtek le rétegeket egy grafittömbből egészen addig, amíg csak egyetlen atom vastag réteg maradt.
  • Mostanra azonban oldatból is előállíthatóvá vált, ami megnyitotta az utat az ipari felhasználás felé.
  • Egyetlen atomnyi vastagsága miatt 2 dimenziós anyagnak  is mondják, hiszen a szénatomok egy síkban rendeződnek el.
  • A grafén keményebb a gyémántnál és 200-szor erősebb az acélnál.
  • Hajlítható és átlátszó, ami lehetővé tette, hogy egyáltalán gondolkodjunk a képernyőkben való felhasználásán.
  • Nem áteresztő tulajdonsága miatt alkalmas lehet szennyezett víz (akár radioaktív víz!) tisztítására is, arról nem is beszélve, hogy mekkora potenciált rejt magában a világ ivóvíz-problémájának a megoldásában.
  • 1518 2014. december 04 Tech/tudomány 2014. december 04.

    Facebook Comments