Feltalálták az átlátszó fát
Írta:

Feltalálták az átlátszó fát

Egy különleges anyagról van itt szó, ami egyaránt képes a hő elnyelésére és kibocsátására.

 

A jövő egyik építőanyaga lehet az átlátszó fa, amelyet nemcsak hogy feltaláltak, hanem már be is mutattak az amerikai vegyésztársaság (ACS) orlandói kongresszusán. Az alkotók, a svéd Királyi Technológiai Intézet (KHT) munkatársai azt ígérik, hogy termékük öt éven belül piacra kerülhet, és használható lehet a belsőépítészetben, az ablakok és a napelemek egyik alternatívájaként. Ehhez egyrészt meg kell teremteni a feltételeket az ipari mennyiségű termeléshez, másrészt teljesen környezetbaráttá kell tenni azt.

 

„A Lars Berglund vezette csapat balsafából alakították ki az anyagot. Az átlátszósághoz, amely azért nem leplezi le teljes mértékben a lakás tulajdonosait, kivonták belőle a lignint, és módosították a nanoszkopikus szerkezetét, többek között akrilanyag hozzáadásával, hogy csökkentség a fényszórását. Ezen felül természetes lebomlású polietilén-glikolt (PEG) adtak hozzá, amely képes a hőt elnyelni, majd újra kibocsátani” – írja a Szeretlek Magyarország.

 

Egyelőre nekünk még nehéz elképzelni, hogy a „kicsit fa, kicsit üveg” anyag felhasználásával valóban otthonok épülnek majd – vagy ha igen, legfeljebb csak azt tudjuk elképzelni, hogy ablakoknál üvegezésre használják fel az átlátszó fát. Te mit gondolsz?

 

  • 926 2019. április 18 Tech/tudomány 2019. április 18.

    Facebook Comments