Hello Pluto!

Hello Pluto!

Az első fotó az ismeretlen törpebolygóról.

 

Tegnap olyan mérföldkőhöz érkezett az űrkutatás, amilyennek nem lehettünk még tanúi. A 2006-ban felbocsátott New Horizons űrszonda elhaladt a Naprendszerünk legtávolabbi bolygója (hivatalosan csak kisbolygó) mellett. Ekkor készült a fenti kép is, amit a Nasa az Instagramon mutatott be először, gyakorlatilag a Földre érkezés után azonnal. A képen persze semmilyen Instás módosítást nem végeztek: a bolygó valódi színeit láthatjuk, nem filter alkotta látványt.

A tegnap délután közölt fotó után beállt egy kis szándékos csend: a kisbolygó megközelítésekor a szonda minden erőforrásával a vizsgálatra fókuszált, ezért az expedíció sikerességét közlő üzenet is csak hajnalban érkezett meg. Amiből kiderült: az űrszonda minden rendszere rendben működik és a várt mennyiségű adatot gyűjtötte össze. A következő napokban így folyamatosan érkeznek az újabb információk és tömörített képek a bolygóról, a legnagyobb felbontású képekre viszont egészen szeptemberig várnunk kell.

A Pluto az első Krupier-öv (a Neptunusz pályáján túl található óriási törmelék mező) -beli égitest, amit sikerült ember építette eszközzel megközelíteni. De remélhetőleg nem az utolsó, mert a NASA tervei szerint, ha már eddig eljutott a szonda, további 2 hétig fogja vizsgálni a Pluto-t és legnagyobb holdját a Charon-t, majd fojtatja az útját a csillagközi tér felé. A Plútó és a Charon vizsgálatából nyert adatok segíthetnek jobban megérteni a Naprendszer keletkezését, a Kuiper-övet, az egymáshoz hasonló méretű kettős égitestek viselkedését és a napszél és az égitestek légköre közötti kölcsönhatásokat, amikről ma még nagyon kevés információnk van.

PlutoCharon01_NewHorizons_1080fotó:apod.nasa.gov

Az elmúlt nap eseményei számokban (közép-európai idő szerint):

13 óra 50 perc: a New Horizons elhalad a Pluto mellett. Másodpercenkénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva, 12,5 ezer kilométerre a kisbolygótól, 7 aktívan működő tudományos műszerrel a fedélzetén.

2 óra 55 perc: megérkezik a megerősítő üzenet a szondától: sikeresen átvészelte a történelmi találkozást a majdnem 5 milliárd kilométerre lévő objektummal.

 

  • 1309 2015. július 15 Tech/tudomány 2015. július 15.

    Facebook Comments