Félelmetes pontossággal azonosít be helyeket egy új program

Félelmetes pontossággal azonosít be helyeket egy új program

A Google dolgozik a minden eddiginél okosabb képfelismerő programon.

 

Milyen jó lenne, ha egy gyönyörű tengerparti fotóról egy pillantás alatt megtudhatnánk, hol készült, merre kell vennünk az útirányt… De hacsak nem vagyunk profi utazók, akkor egy fehérhomokos tengerpartról nehéz megmondani, hogy az vajon Dél-Amerika, vagy Délkelet-Ázsia partjainál készült. Amíg nekünk, embereknek a felismerés alapja egy jól ismert helyi látnivaló (például az Eiffel-toronyról mindenki felismeri Párizst), addig egy számítógépes program nem feltétlenül szorul ilyen ismertetőjegyekre. Egy új, még tesztfázisban lévő program, a PlaNet a kép pixeleinek elemzésével állapítja meg, hogy a világ mely táján készült az adott fotó.

cityscape-high-definition-wallpaper-for-desktop-background-photos-free

Fotó: http://www.hdwallpapersnew.net/

Az ötlet, hogy automatizáljuk a képfelismerést nem meglepő módon két Google szoftvermérnök (Tobias Weyand és James Philbin) fejéből pattant ki, akik összefogtak egy fejlesztővel (Ilya Kostrikov) és nekiálltak a PlaNet projektnek. A csapat 26.000, különböző méretű négyzetre osztotta fel a világot, az alapján, hogy melyik területről mennyi kép áll rendelkezésre. Mindegyik négyzet egy-egy viszonylag jól meghatározható földrajzi területet jelöl. Ezek után létrehoztak egy adatbázist az interneten megtalálható, helymegjelöléssel ellátott képekből. Ehhez összesen 126 millió képet használtak fel valamilyen formában. Ezek közül 91.000 képet használtak fel ahhoz, hogy megtanítsák az emberi agy működési mechanizmusa szerint felépített neutrális hálózatnak a képeket elhelyezni a négyzetekből álló hálózatban. A maradék 34 millió kép pedig a rendszer teszteléséhez kellett, ráadásul a validáláshoz további 2,3 millió helymegjelöléses képet töltöttek le a Flickr nevű fotóbázisból.

PuxQRV

Fotó: http://kabegami.org/

A még bőven tesztfázisban lévő program számai egyelőre: 3.6% utcaszintű felismerés, 10,1% városszintű. Ami lehet nem tűnik nagy számnak, de azt jelenti, hogy 10 random képből 1-nél meg tudja mondani, hogy melyik városban készült a bolygón megtalálható több százezer közül. És legyünk őszinték, ezekről a városokról mi jó eséllyel soha még csak nem is hallottunk. Ezzel a számmal ráadásul kenterbe veri a legviláglátottabb utazókat is egy Google Street View teszten. A program átlagban 1131,7 km pontossággal tudta megmondani egy hely hollétét pusztán egy kép alapján, míg a teszten résztvevő embereknél ez a távolság 2320,75 km volt.

  • 1509 2016. március 07 Tech/tudomány 2016. március 07.

    Facebook Comments