Arcképfelismerő szoftverrel igazoltatnak a magyar rendőrök
Írta:

Arcképfelismerő szoftverrel igazoltatnak a magyar rendőrök

A jövő tényleg elérkezett.

 

Mostantól nem igazán lehet egy igazoltatásnál előhúzni az „otthon felejtettem” kártyát – már ha egyáltalán létezett ilyen. Ettől a héttől ugyanis a magyar rendőrök a legmodernebb technikával, arcképfelismerő szoftverrel is megállapíthatják a személyazonosságunkat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha valaki megtagadja személyazonosságának igazolását, a rendőrség feltartóztathatja és fényképfelvételt készíthetnek róla. A felvételt egy arcképelemző rendszeren keresztül futtatva, automatikusan összehasonlítják a személyiadat- és lakcím nyilvántartásban szereplő adatokkal (például a személyi készítésekor készült képpel), majd az eredmények alapján, az erre a célra szolgáló eszköz segítségével a nyilvántartásból lekérhetik a személyazonosító adatokat és fényképeket az igazoltatott azonosításához.

 

A rendőr tehát lő egy képet a delikvensről, majd a rendszer végigfuttatja az adatbázison a képet és megtalálja az illetőt – ha készült róla valaha bármilyen fotó a magyar hatóságok számára. Ne dörzsöld a tenyered, hogy sosem volt még dolgod a rendőrséggel, így képük sincs rólad. A rendszer a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, idegenrendészeti nyilvántartás, menekültügyi nyilvántartás, útiokmány-nyilvántartás fényképeit kapcsolja össze, minden magyar ember kap egy betűkből és számokból álló kódot, és amikor a rendőr a helyszínen készült képet beküldi a rendszernek, akkor ebből a teljes adatbázisból fogja megkapni a személyazonosító adatokat és képeket.

 

Ráadásul mostantól a hatósági igazolványok kiállításánál és az elektronikus ügyintézésnél is használják ezt a módszert, így már nem két, egymástól független elemző nézi át a képeket, hogy megállapítsák az egyezést, hanem a rendszer egyedül dönt – így a korábbi 8 nap helyett azonnal megvan az eredmény.

  • 761 2020. május 07 Tech/tudomány 2020. május 07.

    Facebook Comments