Különleges térkép készült festményekből
Írta:

Különleges térkép készült festményekből

De vajon mi alapján?

Van már térkép népesség, iskolázottság, vallás, kereset, és minden szempont alapján, amit csak el lehet képzelni, a howmuch.net mégis talált egy eddig hiányzó rést a pajzson. Nézd meg jól ezt a térképet, és tippelj, mi alapján jelölik az egyes országokat! A festmények még nem elég jó válasz. Ha megvan, vagy szabad a gazda, görgess lejjebb.

newscafé_térképfotó:howmuch.net

Minden ország helyén a legdrágább ott készült / adott nemzetiségű festő által festett kép szerepel. Szinte teljesen korrektül, kivéve, hogy pont Magyarországot szúrták el rajta Georges Seurat festményével. A térkép többi része viszont korrektnek tűnik. Spanyolország és Picasso, Franciaország és Monet, Anglia és Francis Bacon, Norvégia és Edward Munch. Az eredeti cikkben minden képnek megtalálható a legutolsó eladási ára, illetve megnézhetjük az összes kontinenst is a művészet szempontjából.

A térképek a nyilvános aukciókon eladott képek adatai alapján készültek, így a magán adásvételek nincsenek ábrázolva rajta. Mindenesetre a különböző kontinensek kulturális diverzitását jól mutatja: míg Európában és Észak-Amerikában 100 millió dollár feletti festmény lett a legdrágább, addig a Dél-Amerikai mezőnyt már 5 millió dolláros értékkel megnyerte Roberto Matta és Chile. A különleges térkép apropóját egyébként az adta, hogy nem olyan régen kelt el a New York-i Christie’s aukciósház árverésén Picasso „Les Femmes d’Alger” című képe 179,36 millió dollárért, ami ezzel a világ legdrágább képe lett.

 

  • 1591 2015. július 14 Kultúra 2015. július 14.

    Facebook Comments