Gyönyörű, de halálos: ez a világ legveszélyesebb könyve, amit szigorúan tilos megérinteni
Írta:

Gyönyörű, de halálos: ez a világ legveszélyesebb könyve, amit szigorúan tilos megérinteni

 Lapjai arzénnal vannak átitatva, és mindössze négy példány létezik belőle.

 

 

Míg a legtöbb könyv arra való, hogy lapozgassuk és olvassuk őket, a Shadows from the Walls of Death (Árnyak a halál falairól) című 1874-es kiadványt szigorúan tilos még kézbe venni is. A világ legveszélyesebb könyvének ugyanis nem csak a címe halálos. Az 1874-ben íródott könyv tulajdonképpen egy tapétaminta gyűjtemény, csakhogy ezek mindegyike veszélyes mennyiségű arzént tartalmaz! Abban a korban ugyanis még nem voltak tisztában az arzén mérgező hatásával, így számtalan felhasználási módja létezett. A tapéták gyártásában azért volt szerepe, mert az arzén rézzel keverve csodaszép színeket eredményezett, például a párizsi zöldet, ami közkedveltnek szín volt a hálószobákban és a szalonokban.

resolver

A különleges kiadvány Dr. Robert M. Kedzie munkája, aki előbb sebészként tevékenykedett a polgárháború alatt, majd kémiaprofesszor lett. Ő pontosan tisztában volt azzal, amivel kortársai nem: hogy az arzén nem csak lenyelve, hanem belélegezve is halálos. A tapéták pedig mikroszkopikus porszemcséket bocsátanak ki, amit az elegáns szobáikba visszavonuló urak és hölgyek így folyamatosan lélegeztek be.

A professzor ezért preventív céllal 100 példányban készítette el a könyvet, amit aztán szétküldött Michigan közkönyvtárainak. Ezek a könyvek alig néhány sort tartalmaznak: egy előszót, és annak magyarázatát, hogy mi szükség volt a könyvre, illetve a szigorú figyelmeztetést, hogy ne kerüljön gyerekek közelébe. Mára sajnos ebből a százból mindössze négy példány maradt fent, mert a legtöbb könyvtár megsemmisítette a sajátját, attól félve, hogy megmérgezik a látogatóikat. Ezeket a példányokat csak speciális kesztyűben lehet megérinteni, kivéve a Michigan Egyetemen lévőt, aminek minden oldalát műanyaggal vonták be. Nekünk azonban szerencsére nem kell sem a tengeren túlra utaznunk, sem veszélynek kitenni magunkat, mert az Amerikai Orvostudományi Könyvtár bedigitalizálta a saját példányát, és online is elérhetővé tette itt.

(konyves.blog.hu)

  • 840 2018. február 08 Kultúra 2018. február 08.

    Facebook Comments