Láthatáron a Windows 10

Láthatáron a Windows 10

 Meghatározó évnek szánja a Microsoft 2015-öt: július 29-én érkezik a Windows 10, ami az ígéretek szerint elképesztő dolgokat tud. Virtuális hologram, beszélő asszisztens, minden eszközön egyesített rendszer. Lássuk!

 

Tény, hogy a Windows-ok közül csak minden második sikerül jóra, és ha visszaemlékezünk az előző verziókra (a szuper XP és Windows 7 között jött ki az emlékezetesen felejthető Vista, legutóbb pedig a rengeteg gyerekbetegséggel küzdő Windows 8), akkor most minden okunk megvan a reménykedésre. És azt említettük már, hogy ingyen?

De nézzük a részleteket: a Windows 10 tulajdonképpen egy felturbózott Windows 8, ami azért a 7-ből is átemeli a legfontosabb elemeket. A csempés felület marad, de valamelyest visszakanyarodik a Windows 7 Start menüs világához. A jobb fölső sarokban megjelent a felület átméretezését lehetővé tevő négyágú nyíl. De mi ez az univerzális appokhoz képest, amiket a gyár platformfüggetlenre és nagyon felhasználóbarátra tervezett. Ugyanolyan appok fognak futni a PC-n, mint az okostelefonokon, mint ahogy az új Office-ban is elveszti a jelentőségét, hogy milyen eszközön használjuk. A fájlkezelő felépítése pedig bár még emlékeztet a régire, de az ikonok már ott is lecserélődtek.

kép2fotó:index.hu

A Skype asztali gépen és telefonon egyaránt a rendszer alapvető része lesz, és egy bejövő hívás fogadásakor szinte észre se vesszük majd, hogy a hívó fél mobilon, vagy Skype-ról keres-e minket. Ugyanez igaz a szöveges üzenetekre is, az SMS-ek és a Skype-üzenetek egyazon fiókba kerülnek. A felhasználó igényt felismerve a Microsoft szakítani látszik az Explorerrel is: egy teljesen új böngészőt kezdtek fejleszteni Spartan néven. A felülete a névhez illően spártai lesz, viszont kiegészítőkkel és a Cortana asszisztenssel egy jól turbózható böngészőt ígérnek.

Merthogy az egyik legnagyobb újdonság a Cortana-nak keresztelt intelligens, hangvezérelhető asszisztens a rendszerben. Elvileg ő lesz a legjobb barátunk, aki szinte kitalálja a gondolatainkat, tálcán kínálja a megoldást az összes problémánkra és megold szinte bármit, amit kérünk tőle. (Még a tálcán is saját ikont kap a Cortana/Bing keresőmező.) Merthogy igen, a Cortana nyilvánvalóan a Microsoft saját keresőjét fogja használni, ami a mi régiónkban még fog fejfájást okozni, cserébe viszont a hangvezérlésnek jól kell működnie.  Ezért mindent meg is tettek: az alapvető anyanyelvű diktálás mellett még azzal is törődtek, hogy például az angol nyelv alváltozatait is választhassuk, így egy külön kapcsolóval tudjuk aktiválni a nem anyanyelvű hangminták használatát.

Ami a száraz tényeket illeti: a rendszerkövetelmények között semmi eget rengetőt nem találtunk. A Microsoft 1 GHz-es órajelű processzort, 1 gigabájt (32 bites verzió) illetve 2 gigabájt (64 bites verzió) RAM-ot ír elő, a merevlemezen pedig 16 illetve 20 gigabájtnak kell üresnek lennie (32 illetve 64 bit esetén). A grafikus kártyának támogatnia kell a DirectX 9-es szabványt és WDDM 1.0-s meghajtóval kell rendelkeznie. A kijelző minimális felbontása 1024 x 600. Emiatt elsőre úgy tűnik., hogy a Windows 10 minden 10-12 évnél fiatalabb gépen akadálymentesen fog futni, de van azért apróbetűs rész itt is. Rejtett követelmény például, hogy a meghajtóknak és a firmware-nek is támogatnia kell az új operációs rendszert: a hardveres kompatibilitást a Get Windows 10 app fogja ellenőrizni, telepítés előtt.

Az egyes funkciókhoz további hardveres támogatásra is szükség van – a Windows Hello identitáskezelőhöz például WBF (Windows Biometric Framework) támogatással rendelkező ujjlenyomat-olvasó, írisz-szkenner vagy speciális megvilágítással kombinált infravörös kamerára van szükség, a Cortana pedig hi-fi minőségű mikrofont igényel a megbízható működéshez. A Windows 8-at ráadásul előbb 8.1-re kell frissíteni a Windows 10 eléréséhez. Plusz az ingyenes verzió eszközhöz kötött, vagyis ez a licenc később nem mozgatható át másik PC-re. 

kép1fotó:hwsw.hu

Vannak persze járulékos veszteségek is, amiből igazán egyik sem fog nagyon fájni, de tudjunk róla. Illetve, na jó, a Windows Media Centerért én azért ejtek pár könnycseppet. Ez ugyanis már nem képezi a rendszer részét, sőt a futtatása sem támogatott az új Windowsban. Ráadásul a Windows 10 alap telepítésben már nem képes a “rendes”, filmes DVD-k lejátszására sem, hanem külső szoftverek telepítésére lesz szükség ehhez. A frissítés után nem lesznek elérhetőek a klasszikus játékok sem: a Passziánsz, az Aknakereső és a Hearts szerencsére azért nem tűnik el teljesen, ezek modernizált verziói letölthetők lesznek a Windows Store-ból Microsoft Solitaire Collection illetve Microsoft Minesweeper néven.

Megszüntették viszont a Windows 8.1-ben bevezetett kétablakos módot, ami pedig pont a Windows 8-as rendszer előnyei közé tartozott. Ezzel tudtuk érintőkijelzőn dolgozva is kényelmesen egymás mellé helyezni két appot, és utólag kellett az elválasztócsík húzásával módosítani a területi arányokat. Most már csak a Windows 7-ből ismert Aero Snap marad, amikor a kijelző széléhez húzott ablakok maguktól elfoglalják a kijelző egyik felét.

Végül pedig a talán legbosszantóbb negatívum: a Microsoft expliciten kiveszi a felhasználó kezéből a frissítések kikapcsolásának lehetőségét, azaz a frissítések kötelezőek lesznek, legalábbis az ingyenes Home verziót használóknak. Sőt egyelőre még az sem világos, hogy mekkora mozgásterük lesz a telepítés időpontjának megválasztásában. Csak remélni tudom, hogy figyelnek rá a készítők: a rendszer még véletlenül se szállhasson el egy fontos dokumentum gyártása közben.

 

 

  • 1436 2015. július 13 Tech/tudomány 2015. július 13.

    Facebook Comments