Megérkeztek az Instant cikkek Facebookra

Megérkeztek az Instant cikkek Facebookra

Ma egy hete lehet használni Facebookon az új Instant Articles nevű bővítményt, ezért utánanéztünk, hogy mi is ez tulajdonképpen.

 

Az iOS felhasználóknak talán feltűnt némi változás a Facebookon az elmúlt napokban: mintha szebben formázott hírek jelennének meg a hírfolyamban. Ez a közösségi oldal legújabb fejlesztésének, az Instant cikkek bővítménynek köszönhető, amivel a legolvasottabb híroldalak tartalmait új módon ágyazzák be a felhasználók hírfolyamába.

A Facebook felhasználók jelentős része eddig is a hírfolyamból tájékozódott a napi eseményekről, ezért a közösségi portálnak megérte ráfeküdni egy ilyen irányú fejlesztésre. Az Instant cikkek program azonban szintet lép az eddigi beágyazott tartalmakhoz képest: ezeket a híreket a Facebook a saját szerverén tárolja, így a mobilos alkalmazással tízszer gyorsabban töltődnek be, mintha külön böngészőablakban nyitnánk meg őket.

Ennek ellenére nemcsak a cikk nyers szövegét kapjuk meg: a szövegtörzsben megmaradnak a fotók, galériák, beágyazott üzenetek, interaktív grafikák és videók. Viszont, az online kiadványok minden hír mellé odatehetik a saját logójukat, mellé tehetik a Facebookos Követés gombot, és ha a kiadó akarja, az újságírók vagy a fotósok beköthetik a saját Facebook-profiljukat is a cikk mellé.

Az új szolgáltatással megjelenő hírek alapja ugyanaz, mint az eddigi beágyazott cikkek esetében: a szöveg és a multimédiás tartalmak, viszont ehhez jönnek még a Facebook saját szolgáltatásai, úgymint az azonnal induló videók, a hangalámondás lehetősége, a képenkénti lájkolási és kommentelési lehetőség, vagy a már említett saját kiadói logó, illetve az újságíró/fotós oldalának bekötése.

Egyelőre 8 kiadótól vannak tartalmak: ezek a Times, a Buzzfeed, az Atlantic, a National Geographic, a BBC, az NBC News, a Guardian, a BBC News, illetve Németországban a Bild és a Spiegel, de remélhetőleg egyre több és több kiadó fog csatlakozni ehhez a lehetőséghez. És miért is ne tennék?

 

  • 1215 2015. május 20 Tech/tudomány 2015. május 20.

    Facebook Comments