Élet nyomaira bukkanhattak a Vénuszon
Írta:

Élet nyomaira bukkanhattak a Vénuszon

A Földönkívüli élet talán közelebb van, mint gondoltuk.

 

 

 

A Földön kívüli életet azóta keressük, hogy erre egyáltalán lehetőségünk nyílt. A 21. században rendszeresek a hírek olyan, több fényévre lévő bolygókról, ahol akár élet is lehet. Na de itt a szomszédságunkban? Most úgy tűnik, egy új kutatás biológiai eredetű molekulát találhatott a Vénusz felszínén.

A nagy port kavart bejelentés egy ritka molekulát, foszfin talált a Vénusz körül lebegő gázfelhőben. Ez az anyag kétféle képpen is létrejöhet: a Földön iparilag állítjuk elő, illetve léteznek oxigénszegény környezetben élő mikrobák, amik termelik.

Na de hogy élhetnének mikrobák a Vénuszon? A most kimutatott foszfint nem a perzselően forró felszínen, hanem a bolygó nagy magasságba nyúló felhőiben találták, ahol a klíma szinte kellemes: 30 fok körüli a hőmérséklet. Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy a Vénusz felhői extrém módon savasak, 90%-ban kénsavból állnak, ami még egy mikroba számára is komoly kihívás az életben maradásra.

A kutatók mégis kizárták a vegyület nem biológiai eredetét a felhőkben:

„A foszfinra és a kőzetbolygók légkörére vonatkozó jelenlegi kémiai ismereteink alapján a Vénuszon kizárhatjuk a vegyület nem biológiai eredetét. Az élet Vénusz légkörében való jelenlétének igazolása valódi áttörést hozna az asztrobiológiában. Emiatt alapvetően fontos ennek a kutatásnak a továbbvitele mind elméleti, mind megfigyelési úton, hogy kizárhassuk annak lehetőségét, hogy kőzetbolygókon a földitől eltérő módokon is keletkezhet foszfin” – idézi Leonardo Testi-t, az ESO csillagászát a csillagaszat.hu.

Ha megértjük, hogy hogyan jöhet létre ez az anyag a szomszédságunkban, az óriási előrelépés lenne az űrkutatásban, hiszen vagy életet találnánk itt a szomszédságunkban, vagy pedig a foszfin keletkezését érintő ismereteink fejlődnének egy nagyon fontos lehetséges módszerrel.

  • 789 2020. szeptember 22 Tech/tudomány 2020. szeptember 22.

    Facebook Comments