Óriási átszervezés a Googlenél – az új név: Alphabet
Írta:

Óriási átszervezés a Googlenél – az új név: Alphabet

Példátlan méretű változtatásokat jelentett be Larry Page, a Google társalapítója.

Felejts el mindent, amit eddig a Google üzleti modelljéről tudni véltél. Larry Page, a Google társalapítója olyan új intézkedéseket jelentett be személyes blogján, ami az egész vállalati struktúrát felbolygatja. Alapítótársával, Sergey Brin-nel létrehoztak egy Alphabet nevű holding-ot, aminek az élén természetesen ők maguk állnak, és ami maga alá fogja a legkülönbözőbb Google érdekeltségeket.

Ez az ernyőszervezet felel a teljes vállalati struktúráért, a rendrakás részeként pedig teljesen különválasztják azokat a részlegeket, amelyek a fő profiltól merőben eltérő dolgokkal foglalkoznak. Így külön cégbe kerül például az emberi élet meghosszabbításának lehetőségeit kutató Calico, az új ötletek kidolgozásáért felelős X Lab, illetve az Alphabet alá kerül be a Google két befektetési alapja, a Capital és a Ventures is. Ezeknek a vállalatoknak természetesen mind külön vezetősége lesz: a Goggle-ért például Sundar Pichai felel ezentúl csakúgy, mint a Google Play Store-ért és az Androidért  is. Hogy pontosan hogyan alakul át a céges struktúra, arról a Business Insider készített egy remek ábrát:

fotó:static4.businessinsider.com

A döntés hátterében az állhat, hogy a Google sok kritikát kapott a webes keresőbizniszhez nem kapcsolódó egyéb tevékenységeinek átláthatatlansága miatt. Ezeket az új vállalati struktúrában sokkal könnyebb lesz elszámolni a részvényesek felé, hiszen valamennyi új cégnek a saját lábára kell állnia, és külön-külön kell könyvelésben vezetni a bevételüket. A hír első fogadtatása mindenesetre nagyon pozitív: a bejelentés szinte azonnal 5,8 százalékkal növelte a cég részvényeinek az értékét. Az pedig már csak külön érdekesség, hogy a bejelentést követő 24 órában több mint 250 olyan domaint regisztráltak világszerte, amely tartalmazza az Alphabet kifejezést. Érthető a sietség: egy esetleges domainnév vételi ajánlat milliós összegű lehet, ha a Google – illetve az Alpabet meg szeretné vásárolni azt a szemfüles első gazdájától.

 

 

  • 1438 2015. október 19 Tech/tudomány 2015. október 19.

    MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

    Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

    A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Facebook Comments