Ez történik, ha mínusz 273 fokra hűtjük a legót
Írta:

Ez történik, ha mínusz 273 fokra hűtjük a legót

A Lancasteri Egyetem kutatóinak sikerült abszolút nulla fok közeli hőmérsékletre hűteni néhány legóelemet, az eredmény pedig sokakat meglepett.

 

Egy legófigurát és négy egymásra helyezett legókockát hűtöttek le az abszolút nulla fok közvetlen közelébe a kutatók a Lancasteri Egyetem rekorder dilúciós (hígító) hűtőberendezésével (ez a világ leghatékonyabb ilyen berendezése), írja a Science Daily-re hivatkozva az Index.

 

Még mielőtt bezárnád ezt a cikket, mondván, hogy na, az ilyen sületlenkedésért is komoly fizetést vesznek fel emberek, azt hadd tegyük gyorsan hozzá, hogy a kísérlet nem volt sem öncélú, sem pedig hiábavaló: kiderült ugyanis, hogy az egymásba illeszkedő legókockák remek hőszigetelők abban a nagy hidegben.

 

Ez pedig számos lehetőséget vet fel a jövőre nézve. Például, ha a további tesztek során megerősítik, hogy az akrilnitril-butadién-sztirol, amiből a Lego készül, tényleg brutál jó hőszigetelő, lehet arra mód, hogy helyettesíthesse a jelenleg használt tömör anyagokat a jövő tudományos eszközeinek hőszigetelésénél – mint például a már említett dilúciós hűtők –, ezáltal pedig elég jelentős költségcsökkentést lehetne elérni.

 

Forrás: Index.hu

  • 590 2020. január 06 Tech/tudomány 2020. január 06.

    Facebook Comments