Véletlenül feltalálták a szupererős aksit

Véletlenül feltalálták a szupererős aksit

Egy nap talán valóság lehet a mobil, amiben nem az akkumulátor hal meg legelőször.

 

Gyakorlatilag minden egyes elektromos kütyü, amit használunk, aksiról működik, és ezeket általába két ok miatt kell szinte évente cserélni: a) belassulnak, b)beszűkül az akkumulátor,  és így még azt az 1 napot sem bírja ki, amit újonnan tudott. A jelenleg használt lítium ugyanis elkorrodálódik, tehát tönkre megy.

A UC Irvine kutatói viszont egy kísérleti projekt során megalkották az akkumulátort, ami lítium helyett nanovastagságú aranyszálakban tárolja az energiát. Eredetileg a lítium gyúlékonyságát akarták kiküszöbölni valamilyen új technológiával, de az eredmény nem ezért lett meglepő. Az aranyszálas telep kétszázezer (!!) újratöltést is kibír úgy, hogy semmi jelét nem mutatja a korróziónak. Ha egy olyan telefonban gondolkozunk, amit naponta kell tölteni, ez még akkor is egy 548 évig működő akkumulátort jelent! Egyszerűen nem romlik el.

Viszont ne rohanj még a legközelebbi szaküzletbe: egyelőre a tudósok sem értik, hogy miért nem mennek tönkre az aranyszállal és elektrolit géllel készült aksik. De addig is, amíg rájönnek a dolog mechanizmusára (és így majd elkezdődhet a tömeggyártás), további, olcsóbb fémekkel is kísérleteznek a drága arany helyett.

 

  • 1171 2016. május 05 Tech/tudomány 2016. május 05.

    Facebook Comments