Megérkezett a Föld 2.0

Megérkezett a Föld 2.0

Ha használtad az elmúlt napokban a Google térképszolgáltatását, illetve annak műholdképét, akkor bizonyára feltűnt egy furcsa változás.

 

 

Én eddig is szerettem távoli tájak utcafotóit és műholdfelvételeit nézegetni a Google-ön, de mostantól minden eddiginél tisztább és részletesebb képekben gyönyörködhetünk. A címlapképen például a francia Riviérában.

A Google Maps ugyanis ismét frissítette a képeit: mostantól a Landsat 8 műhold felvételein keresztül fedezhetjük fel a világot. Ezeknek az új és bámulatos minőségű fotóknak (és egy új képfeldolgozó technikának) hála, sokkal élesebb képeket kapunk, ami amellett, hogy még apróbb dolgokat figyelhetünk meg a világ túlsó felén, élménynek sem utolsó. A Landsat 8 műhold, ami 2013 óta kering az űrben, dupla annyi képet csinál egy nap, mint elődje, a Landsat 7, ráadásul a részletgazdagság mellett a fényképek színei is sokkal élethűbbek. Próbáld ki: nagyíts rá egy izlandi partszakaszra, vagy egy ázsiai nagyvárosra! Azért azt nem állítom, hogy jobb, mint egy egzotikus utazás, de másfél óra nézelődés után elég jónak tűnik.

 

newscafé_google_kép1

New York városa a Landsat7 és a Landsat8 felvételén

 

És azon gondolkoztál már, hogy hogyan látszik a műholdfelvételen a Föld felszíne ilyen szépen? Hogy nem takarják el a felhők? Nos, természetesen takarják, csak nem mindig ugyanott. A Google-nél pedig képek millióinak összeválogatásából állítják össze azt a tökéletes képet, amit a műholdszolgáltatásban látsz.

  • 1292 2016. július 12 Tech/tudomány 2016. július 12.

    Facebook Comments