Mesterséges levéllel menthetjük meg a Földet

Mesterséges levéllel menthetjük meg a Földet

Különleges megoldási javaslat született az erdőirtások és a légszennyezés hatásának semlegesítésére.

 

Egy egyetemista olyan találmánnyal állt elő, ami az egész eddig ismert világunkat megváltoztathatja. Julian Melchiorri mesterséges levelet hozott létre, ami éppen úgy működik, mint az igazi társai, de víz és gondozás nélkül. Melchiorri a selyem egy speciális fehérjét és egy, az algákban található anyagot használt fel: a növényekből vonta ki a fotoszintézisért (azaz a szén-dioxid molekuláris oxigénné alakításáért) felelős sejtszervecskéket, a kloroplasztiszokat és ezeket applikálta fel a selyemanyagra. Ezután a levélnek csak fényre van szüksége, és a találmány máris működésbe lép.

A mesterséges levél feltalálója még csak most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, a Royal College of Art-on, a projekt megvalósításában pedig a bostoni Tufts Kutatóegyetem orvosbiológiai intézetétől kapott segítséget.

https://www.youtube.com/watch?v=hU-T0ht2OdQ

A levél, ha sikerül tökéletesíteni és megvalósítani a tömeggyártást, óriási potenciált rejt magában. Épületek külső és belső felületeit boríthatjuk vele, így javítva a városok levegőjét, de az űrkutatás területén is komoly reményeket fűznek hozzá. A várakozás szerint eddigieknél hosszabb űrutazások válhatnak majd lehetővé azáltal, hogy a mesterséges levél a súlytalanságban is működik, ellentétben az igazi növényekkel, amiket nem lehet életben tartani ilyen körülmények között.

Addig is, amíg ezek a nagyszabású tervek megvalósulnak, Melchiorri a diplomamunkájában zöld lámpaernyőket készített a különleges anyagból, amelyek a kivilágított helyiség oxigénellátására fejtik ki pozitív hatásukat.

leaf

fotó:julianmelchiorri.com

 

  • 1132 2015. január 21 Tech/tudomány 2015. január 21.

    Facebook Comments