Műalkotás dísztárcsából

Műalkotás dísztárcsából

Csodálatos dísztárcsa kollekcióra bukkantunk.

Nem gondoltam volna, hogy az autók kerekén lévő dísztárcsákban több rejlik a plussz pár 10.000 forintos lehúzásnál, amibe kerülnek, de egy brit művész, Ptolemy Elrington rácáfolt erre. Erlington ugyanis ezeket a méltánytalanul elhanyagolt alkatrészeket választotta arra, hogy művészetté emelje: belőlük készíti legkülönfélébb szobrait, műalkotásait.

ac772e3ede204fcaabfbb392e49230a8

fotó:pinterest.com

A művész 1997 óta gyűjti a dísztárcsákat és készíti ezeket a rendhagyó szobrokat (2001 óta hivatásos szobrászként), gyakorlatilag fémhulladékból. Eldobált autóalkatrészekből, lökhárítóból és egyék karosszériaelemekből hozza létre az állatokat, amik igen változatos méretűek: a 40-50 centiméter nagyságúaktól kezdve egészen a 2-2,5 méteres darabokig terjed a kollekció, amit a www.hubcapcreatures.com-on lehet megnézni és megvásárolni.

e3420f39df0edbe4e3bd597be8f9df64

fotó:pinterest.com

 

Merthogy a műalkotásait meg is lehet venni: pár száz fonttól több ezer fontig terjednek az árak, ami szép haszon ha a nullához közelítő anyagköltséget nézzük. Ha viszont a hozzáadott művészi értéket, akkor egy szavunk sem lehet: Elrington ötlete annyira egyedi, hogy minden pénzt megér. Ráadásul a kortárs műalkotásban való gyönyörködés mellett még azzal is szórakoztathatjuk magunkat, hogy megkeressük az egyes elemek márkáit – rengeteg BMW, Ford, stb. logó képezi szerves részét (például a szemét) ezeknek az állatoknak, vagy akár megpróbálhatjuk kitalálni, hogy az egyes testrészek milyen alkatrészek lehettek eredetileg.

 

 

  • 1448 2015. január 06 Tech/tudomány 2015. január 06.

    Facebook Comments