A jövő itt van: bemutatták az önvezető légi Uber prototípusát
Írta:

A jövő itt van: bemutatták az önvezető légi Uber prototípusát

Nemsokára lehúzhatják a rolót a légitársaságok?

 

 

 

Míg idehaza a sima földi Uber szolgáltatástól is el kellett búcsúznunk, Amerikában hasonló alapon továbbgondolták a légiközlekedést is. Ám mivel repülőt vezetni jóval kevesebben tudnak, mint kocsit, így egyből az önvezető változattal kezdtek! A Boeing cég ugyanis lefejlesztette a világ első önvezető légitaxiját, és már tesztelik!

 

A bő 9 méter hosszú és 8,5 méter széles, elektromos meghajtású repülő mindössze egyetlen év alatt lett ötletből létező termék, aminek már az első tesztje is megvolt. Múlt héten Virginiában volt az első próba, ahol a jármű felszállt, lebegett kicsit, majd sikeresen landolt. Előrehaladással egyelőre nem próbálkozott, de elvileg 80 kilométeres hatótávolsággal bír.

 

A Boeing nem véletlenül siet ennyire: a Textron Bell Helicopters szintén légitaxit fejleszt, a futurisztikus Nexus hexakoptert, ami viszont nem önvezető, de azt ígérik, nem lesz nehezebb megtanulni vezetni, mint egy kisrepülőt. A két cégben ráadásul az is közös, hogy mindketten együttműködnek az Uberrel, ami jó ideje lebegteti a repülő járművekből álló önvezető flotta tervét. Úgy tűnik, a jövő tényleg közelebb van, mint gondolnánk!

  • 728 2019. január 31 Tech/tudomány 2019. január 31.

    Facebook Comments