Új magyar alkalmazás segíti a beszédben akadályozott embereket
Írta:

Új magyar alkalmazás segíti a beszédben akadályozott embereket

Az app képekkel segít áthidalni egy nagyon komoly kommunikációs szakadékot.

 

Míg a legtöbbünknek teljesen természetes, hogy szóban és írtásban könnyen kifejezzük amit szeretnénk, sajnos azok sincsenek kevesen, akik valamilyen fejlődési rendellenesség, vagy trauma miatt nem képesek beszélni, írni. Rájuk gondolva hozta létre egy magyar fiatal, Zsombori Balázs a  Verbalio szoftvercsaládot, ami ezeknek az embereknek elképzelhetetlenül nagy segítséget nyújt. A szoftvercsalád célcsoportja nagyon széles, hiszen számos ok vezethet a beszédben való akadályozottsághoz. Használhatják például nem vagy alig beszélő autisták, értelmileg akadályozottak, baleseti sérültek, agyvérzésen átesettek, de igazából bárki, aki képekkel képes kifejezni magát.

Balázs 2013-ban, egy személyes tapasztalat miatt fejlesztette le a család első tagját, a Pictoverbet, amivel számos díjat bezsebelt. A Verbalio szoftvercsalád Képes és Írásos változata ennek továbbfejlesztése, amik nevükhöz híven a képes, illetve az írásos kommunikációt segítik. A szoftvercsaládot gyógypedagógusokkal, logopédusokkal folyamatosan konzultálva fejlesztette Balázs, megjelenése óta pedig rengeteg pozitív visszajelzést kapott.

A Verbalio Képes egy 4.000 darabos képkészletet tartalmaz, ebből, vagy saját fotókból állítható össze a felhasználó kommunikációs táblája. Három üzemmódban is használható: A szótanuló üzemmód segítséget nyújt a szűkebb és tágabb környezet megismeréséhez, szavainak elsajátításához. Az egyszerű kommunikációs üzemmód lehetővé teszi a kérések, szükségletek, érzések gyors, egy gombnyomással történő kifejezését. A mondatszerkesztő üzemmód pedig lehetővé teszi a több képből felépülő mondatalkotást.

A Verbalio Írásos program ezzel szemben azoknak való, akik beszédükben akadályozottak, de rendelkeznek az írás-olvasás képességével, valamint a program hasznos lehet írástanuláshoz is.

  • 1530 2018. február 16 Tech/tudomány 2018. február 16.

    Facebook Comments