Itt a Nagyböjt. De mit is jelent ez valójában?
Írta:

Itt a Nagyböjt. De mit is jelent ez valójában?

Ez az időszak a vallási hovatartozástól függetlenül alkalmas a testi-lelki megtisztulásra.

 

 

Idén Valentin-nap egy másik jeles alkalommal is egybeesett: ez a nap volt 2018-ban hamvazószerda. Ez a keresztény hagyományban a farsangi időszak végét és a húsvét előtti nagyböjti időszak kezdetét jelenti. Ha nem vagy vallásos, akkor valószínűleg annyit veszel észre belőle, hogy véget értek a farsangi bulik a szórakozóhelyeken, és hogy a nagymamád a böjti időszakra való tekintettel nem eszik meg bizonyos ételeket.

Maga a hamvazószerda egészen az őskeresztényekig vezethető vissza, akik ezen a napon vezeklésként hamut szórtak a fejükre, majd ez a 12. századtól a rendes egyházi szertartás része is lett. Ezen a szerdán elsősorban a katolikus egyházban a szentelt hamuból, amely az előző évi virágvasárnap barkáinak hamva, keresztet rajzolnak a hívők homlokára. A hamvazószerdával induló nagyböjt a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak, ám ha utánaszámolsz, igazából nem is pont 40 napot ölel fel. Ez azért van, mert a vasárnapokon úgymond szünetel a böjt, a 6 vasárnapon nem kell szigorúbb előírásokhoz tartani magad, és nem is számít bele a 40 napba.

A nagyböjt lényege húsvétra, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére való felkészülés a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén. A vallásos gyakorlat középpontjában ebben az időszakban a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés áll, kifejezve az ember Isten iránti szeretetét. Régen nagyon szigorú szabályok kötötték ezt az időszakot: csak napi egyszer, naplemente után lehetett étkezni, ám mára sokat lazultak az előírások. Napjainkban már csak hamvazószerda és nagypéntek a szigorú böjt, amikor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán csak háromszor étkezhetnek, ebből egyszer lakhatnak jól, és természetesen húst sem ehetnek. Ezen kívül annyi a korlátozás, hogy a nagyböjti péntekeken a 14 évnél idősebbek nem fogyaszthatnak húst.

Ez a húsvét előtti időszak ugyanakkor azoknak is remek alkalom a böjtre, akik nem vallási okból teszik. A böjt segít megtisztítani a testünket a méreganyagoktól és a léleknek is jót tesz. Ha idén te is böjtölésre adod a fejed, akkor nagyon fontos, hogy ne akarj egyből a legszigorúbb léböjtkúrába vágni. A böjt nem fogyókúra, lényege hogy valami olyanról mondj le, ami elsőre elképzelhetetlennek tűnik. Tarts alkoholmentes hónapot, mondj le a csokiról vagy a kávéról, a lényeg, hogy teszteld a saját határaidat. Mélyülj el magadban: a maradék téli estéket szánd elmélkedésre, és nyiss a rászorulók, elesettek felé. Ezzel a hétköznapi életben is meg tudod valósítani a nagyböjt lényegét, és te is jobban fogod érezni magad.

  • 1296 2018. február 19 Kultúra 2018. február 19.

    Facebook Comments