Szilveszter a világ körül

Szilveszter a világ körül

A magyar hagyományokkal még az is tisztában van, aki nem tartja őket. De vannak ennél jóval cifrább esetek is.

Méghozzá nem is kell a világ másik felére utaznunk értük. Dániában például edénytöréssel kívánank minden jót egymásnak: a barátok egymás bejárati ajtaja előtt mindenféle edényt törnek össze, minél nagyobb csörömpöléssel. Természetesen minél nagyobb kupac gyűlik össze reggelre, annál több gondoskodó, szerető barátot tudhat magáénak az illető. Azért nekünk vannak fenntartásaink…

adriana_lima_1_getty

Olaszországban a piros fehérneműtől várják a szerelmet következő évre, ami önmagában nem egetrengető. Az viszont már igen, hogy ez nem egy csajos népszokás: ezen a napon a férfiak is piros alsógatyát húznak. A tiroli férfiak kicsit másként közelítik meg ugyanezt a kérdéskört. Ők nemhogy piros alsóneműt nem húznak, de semmilyet: éjfélkor meztelenül kimennek a házból, hogy jól megrázzanak egy almafát. Mindezt természetesen azért, hogy a következő évben se legyen gond a… khmm, férfiasságukkal.

bigstock-Woman-opening-her-house-door-t-38719351

Angliában a vérmérséklethez illően sokkal szolídabban ünnepelnek: Éjfélkoz az óra első ütésére a házigazda kinyitja a hátsó ajtót, és kiengedni a véget érő évet, az óra 12. ütésére pedig beengedni az újat. Az írek pedig még ennél is komolyabban veszik ezt az egészet: az ország politikai jövőjét látják bele az újévkor fújó szélbe. A nyugati szél Írország gazdagságát és jóllétét jelenti az elkövetkező évre, a keleti pedig a brit befolyás erősödését.

Young man walking along street with old suitcase, retro tinted

Ha egy kicsit eltávolodunk Európától, akkor is találhatunk számtalan érdekességet. A mexikóiak például szilveszter éjfélkor egy üres bőrönddel sétálnak az utcán, hogy számtalan izgalmas kalandban legyen részük. Japánban a gereblyét emelték ki központi elemnek: ez segít a házba gereblyézni a szerencsét. A kubaiak az összes edényüket vízzel töltik meg ezen az éjszakán, majd kiöntik az ablakon, a Fülöp-szigeteken pedig az összes villanyt felkapcsolják, hogy így ijesszék el a gonosz szellemeket. Ezután kinyitják az összes ajtót, ablakot, szekrényt, majd  éjfélkor őrült módjára vissza is zárják őket. A brazilok pedig az óceánparton ugornak át hét hullámot: a hét minden napjára egyet.

És ha mostanra meggyőződtél róla, hogy mindenhol máshol bolondok laknak, akkor álljon itt egy kevéssé ismert magyar hagyomány is: az újévben először becsengető vendégnek férfinak kell lennie, mert ha az első látogató asszony vagy lány, az szerencsétlenséget jelent.

  • 1308 2015. december 31 Kultúra 2015. december 31.

    Facebook Comments