Irány a szabadba! – 4 kihagyhatatlan kirándulóhely

Irány a szabadba! – 4 kihagyhatatlan kirándulóhely

Majdnem fél éve várjuk a madárcsicsergést, a napsütést és a virágillatot. Végre eljött.

 

Lehetetlen lenne összeírni az összes helyet, ahová érdemes kimenni D-vitamint termelni, meg sem próbálom. De összegyűjtöttem az emlékeimet, és megmutatom a tavalyi év kedvenc helyeit, ahova idén is biztos ki fogok látogatni.

Kezdőknek és városi puhányoknak:

Saját magamból kiindulva, egy mecseki túrához még talán nem mindenki érez elég lelkierőt, de szerencsére könnyen megközelíthető, lankás helyekből sincs hiány.

Aquincum-Mocsáros tanösvény, Budapest

Méltatlanul kevesen ismerik, pedig az egyik legszuperebb sétálóhely Budapesten. A H5-ös HÉV vonal Aquincum és Rómaifürdő közötti megállóitól nem messze egy egészen más világ húzódik meg. Ezen a Duna által hátrahagyott, lápos-nedves (de abszolút bejárható!) területen 4,3 km hosszú jelzett útvonal vezet végig. A kezdőpont a Gladiátor utcai családi pihenőpark és játszótér, a tájékoztató táblákkal jelzett útvonal pedig keresztez patakot, békákat, birkákat, több virágba borult tisztást, sőt még ókori romokat is. Ha pedig meguntad a zöld életérzést, a főút és a civilizáció pár száz méteren belül elérhető.

cimoldal_4

Fotó: mocsarosegyesulet.hu/

 

Gödöllői királyi kastély kert

A Gödöllőn található Grassalkovich-kastély önmagában is megéri az ideutat (Láttál már Sissy kastélyt? Ez az.), de ha erre járunk a parkot se hagyjuk ki. A francia barokk kertek mintájára kialakított kert két fő részből áll: a kastély mögötti 26 hektáros rész a Felsőkert, a kastéllyal szembeni rész az Alsókert. Ha valaha néztél már vágyakozva kosztümös filmet, akkor ezt a helyet nagyon szeretni fogod: a gesztenyefasor övezte, mitológiai hősök szobraival díszített Felsőkertbe lépcsők vezetnek le a díszudvarról. Itt található a mesterséges dombra épült Királydombi pavilon, a magyar uralkodók és honfoglaláskori vezérek arcképcsarnoka. Az Alsókert megújítása jelenleg is zajlik. Eredetileg több kisebb kertre oszlott: virágoskert, zöldségeskert, vadaskert és a dámvadak kertje is itt volt megtalálható.

Gödöllői_kastélypark

 

Profiknak és kalandvágyóknak

Ha az előző kettő neked nem is jelent igazi kirándulást, akkor üdvözöllek a következő szinten.

Fátyol-vízesés, Bükk

A Szilvásváradról könnyen megközelíthető Szalajka-völgy kötelező látnivaló minden természetbarátnak. Itt található az ország talán legszebb vízesése, a Fátyol-vízesés, de a 4,2 km hosszú völgyben megcsodálhatjuk a Szikla-forrást, az Istállós-kői ősember-barlangot, a Pisztrángtenyészet tavait, a Nagy-tó és Felső-tó partját és a Gloriette tisztást. Mindezt a felfedezőutat pedig gyalog, biciklivel vagy akár az erdei kisvasúttal utazva is megtehetjük.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Ha a Balaton-felvidékről a borok jutnak elsőre eszedbe, ne érezd magad kellemetlenül, nekünk is ez volt a második dolog. Az északi part viszont nem csak erről híres: az itt húzódó Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy és Gulács mind megér egy kisebb-nagyobb kirándulást. Ezek mindegyike kedvelt és jól kiépített túraútvonal. A tanúhegyek ráadásul nem csak a letűnt időkről tanúskodnak (a tanúhegyek a korábbi lepusztult terület eredeti magasságát mutatják) hanem valószínűleg miocén és pliocén kori titkokat is rejtenek a belsejükben. És igen, a fárasztó túra után abszolút ér meglátogatni egy hangulatos borospincét.

Volcanos

 

Még mindig itt vagy és olvasol?

  • 1366 2016. április 05 Kultúra 2016. április 05.

    Facebook Comments