Éld át a japán cseresznyevirágzást Magyarországon

Éld át a japán cseresznyevirágzást Magyarországon

A Sakura ünnep kiemelt esemény Japánban: ebben az 1-2 hétben több százezer rózsaszín cseresznyefa virágzik ki és borítja be szirmaival a földet és az eget.

 

Biztos láttatok már képet gyönyörű, teljesen rózsaszínbe vagy fehérbe borult fákról. Ez a sakura, ami japánul a cseresznyefát és annak virágát jelenti, és ami Japán nem hivatalos nemzeti virága. A köré kialakult ünnepi időszak pedig fontos esemény: a hanami, azaz a virágfigyelés ünnepe olyasmi, amit igazán irigylünk tőlük. Ilyenkor ugyanis a japánok kiülnek a virágzó cseresznyefák alá és gyönyörködnek a természet szépségében. Gyakran rendeznek piknikeket és sétákat is, de a lényeg ugyanaz: magunkba szívni a természet szépségét. Sok helyen éjszakára meg is világítják a fákat, hogy még ekkor is látszódjon különleges mivoltuk.

8218216011_e8142be5ef

Ez a csodaszép jelenség csupán 1-2 hétig tart: a bimbók pár nap alatt kinyílnak, és egy hét alatt már el is virágoznak, még azelőtt, hogy a zöld levelek kihajtanának. Ez éghajlattól függően a március vége, április elejei időszakra esik. Ráadásul szerencsére már nem is kell Japánba utaznunk ehhez a földöntúli szépséghez: Budapesten az ELTE Füvészkertben már évek óta részei lehetünk az élménynek (idén a szervezett programok az április 9-10-i hétvégén lesznek), vidéken pedig a nagykörűi cseresznyéskertet ajánljuk április 16-án.

 

  • 5065 2016. április 04 Belföld 2016. április 04.

    Facebook Comments